Aktualno

VJEČNA MU SLAVA I HVALA Napustio nas je general Nojko Marinović

nojko marinovic

U ponedjeljak u 9.30 sati u OB Dubrovnik preminuo je general Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu.

Bivši zapovjednik Hrvatske vojske koji se istaknuo zbog svoje uloge u obrani Dubrovnika tijekom 1991., rođen je u bukovačkom selu Bruška 1948. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu te Sarajevu gdje je pohađao i Ratnu školu. Posao ga je, među ostalim, tijekom vremena vodio od Šibenika preko Lastova do Korčule, a do rujna 1991. bio je zapovjednikom vojarne Trebinje.

Dana 19. rujna 1991. prešao je u Zbor narodne garde s planovima Jugoslavenske narodne armije za napad na Dubrovnik. S ukupnim snagama od oko 700 vojnika, policajaca i pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga uspostavio je obranu Dubrovnika. Tijekom izviđanja teško je ranjen 19. ožujka 1992. godine od nagazne mine. U svibnju 1992. na vlastiti zahtjev otišao je iz bolnice i opet se priključio obrani Dubrovnika te je postao zamjenikom generala Janka Bobetka, u to vrijeme zapovjednika Južnog bojišta. U zapovjedništvu je djelovao još osam mjeseci, a zatim otišao u mirovinu.

Godine 1995. dodijeljen mu je Red kneza Domagoja s ogrlicom i Red bana Jelačića. Na Haškom sudu je 2003. svjedočio o opsadi Dubrovnika u procesu protiv Slobodana Miloševića.

Banner 300x250 DU 1

– Godine su me naučile, mostovi se ruše za sat ili dva, a grade godinama. Našu djecu treba učiti da pamte, ali ne i da mrze. Pamćenje je alat, a mržnja golemi teret – rekao je Marinović 2016. na svečanoj akademiji povodom 25. obljetnice uspješne obrane Dubrovnika.

Ovim putem redakcija DuLista izražava sućut njegovoj obitelji i najbližima.

Neka mu je vječna slava i hvala!

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist