Grad

Visoki upravni sud ukinuo odluku o parkiranju u Gradu

parking vojnovic575

Visoki upravni sud Republike Hrvatske, 30. svibnja donio je presudu kojom se ukida Odluka o organizaciji, načinu naplate i kontroli parkiranja u Gradu Dubrovniku. Odluka će biti važeća objavom u Narodnim novinama, i neće se mjenjati sve do sljedeće sjednice Gradskog vijeća.

Na pitanje jesu li legitimne karte koje su do sada naplaćivane, direktor Sanitata Valentin Dujmović je odgovorio:

-Jesu, odluka ne predviđa nikakve retroaktivne pravne učinke, stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama,a ona još nije objavljena, tako da sve ono što se događalo od 2009. do danas ostaje kako je bilo – istaknuo je .

-Upravni sud je srušio  odluku zbog proceduralne pogreške, odnosno nepostojanja suglasnosti MUP-a na odluku. Prije donošenja  odluke komunalni odjel mora ishoditi suglasnost MUP-a i tek tada ide na Gradsko vieće. 2009. to nije bio slučaj i dogodilo se da je sud zbog proceduralne pogreške ukinuo odluku koja je bila na snazi u Gradu. Što se tiče pravnih problema koji bi nas mogli zadesit njih nema, odluka je ukinuta danom objave u Narodnim novinama, a ne danom kad je ona donesena – dodao je.

 

Na pitanje znači li to da su, ne samo dnevne karte, već i naplata po satu, naplaćivane nezakonito, odgovorio je:

 

– Mišljenje mojih pravnika je da nema nikakvog pravnog učinka retroaktivno, čak i ono što nastane dok ne bude objavljeno u Narodnim novinama stoji kao obveza i sud može suditi po ovoj odluci koja je još uvijek po snazi. Sve je pravno utemeljeno i što se tiče dugovanja prema nama sve je ovo pravno utuživo – poručio je Dujmović.

Podsjetimo, jedna stranka u postupku na sudu od odvjetnice, predstavnice Sanitata tražila je suglasnost MUP-a,a  odvetnica je tvrdila da ona postoji, no da je nema sa sobom

-Tu postoji nekoliko stvari koje ljudi miješaju. Suglasnost MUP-a na pojedine ulice ili projektna rješenja za naplatu parkinga  postoje, može biti da se ona referirala na takve suglasnosti kojih ima na desetke. Kada se uvodi parkiranje na nekoj ulici, mi napravimo projektno rješenje i damo ga MUP-u na suglasnost i nakon toga uvodimo naplatu parkiranja. Postoji suglasnost MUP na prvotnu odluku kad se uvodilo parkiranje, pa moguće da se ona referirala na to – zaključio je Dujmović.

 

 

 

Pročitajte još

POHVALNA AKCIJA ŽUPE SV MIHAJLA Kupljen prijeko potreban uređaj za rano otkrivanje autizma

Dulist

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist