Kultura

Višestruko nagrađivani pijanist Lovre Marušić nastupa u Dvoru

Višestruko nagrađivani pijanist Lovre Marušić nastupa u Dvoru

Višestruko nagrađivani mladi pijanist Lovre Marušić izvest će djela Schumanna, Haydna, Ravela i Liszta u petak, 16. srpnja u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora u sklopu glazbenog programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara.

Iako je Lovre Marušić svoj glazbeni put započeo u rodnom Omišu, za Dubrovnik je vezan jedan od ključnih trenutaka jer je tu održano državno natjecanje koje se pokazalo presudnim za njegovu glazbenu karijeru. Naime, ondje ga je primijetila NatalijaTrull, renomirana ruska pijanistica i profesorica koja slovi za jednog od najvećih pedagoga današnjice te ga potom i pozvala da se školuje u Centralnoj muzičkoj školi pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski, koji Lovre i uspješno završava 2011. godine. Nakon toga, studij na Muzičkoj akademiji započinje u klasi Rubena Dalibaltayana, a nastavlja u klasi Ljubomira Gašparovića kod kojeg je uspješno diplomirao i stekao titulu magistra muzike. Svoje poslijediplomske studije nastavlja na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana. Dobitnik je brojnih nagrada na uglednim pijanističkim natjecanjima, među kojima se ističu prve nagrade na 20. Međunarodnom natjecanju Santa Cecilia u Portu (2018.), međunarodnim natjecanjima IMF u Parizu (2018.), New Stars (2016.) u Manchesteru, World Piano Teachers Assosiation u Londonu (2017.) te prva nagrada i apsolutna pobjeda, nagrada komisije i nagrada publike na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Isidor Bajić (2016.). Na glasovitom Hamamatsu u Japanu 2016. godine plasirao se među 24 najbolja pijanista iz cijeloga svijeta, a 2020. godine je izabran kao jedan od 29 kandidata glasovitog međunarodnog pijanističkog natjecanja u Clevelandu u SAD-u, gdje će se u srpnju 2021. godine natjecati u završnici. Također se plasirao u završnice slavnih međunarodnih pijanističkih natjecanja Leeds International Piano Competition (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Busoni Competiton u Bolzanu, na kojima će nastupiti u kolovozu i rujnu 2021. godine. Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za iznimne rezultate tijekom studija. Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u zvanju asistenta na klavirskom odjelu te je izvršni i umjetnički voditelj festivala komorne glazbe Ostinato u Omišu.

Na programu festivalskog recitala ovog mladog, iznimno talentiranog i višestruko nagrađivanog pijanista naći će se Kreisleriana Roberta Schumanna, Sonata u h-molu Josepha Haydna, Otmjeni i sentimentalni valceri Mauricea Ravela te Španjolska rapsodija Franza Liszta.

Ulaznice za koncert dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist