Aktualno

Više od 200 tisuća kuna za projekt ‘Školjkarstvo u Malostonskom zaljevu’

DCIM100MEDIADJI_0339.JPG

Udruzi Stonski školjkari odobrena su sredstva Europskog fond za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 249.610,00 kuna za projekt pod nazivom ‘Školjkarstvo u Malostonskom zaljevu – prirodno bogatstvo, kulturna baština i način života’ u okviru FLAG natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 3.1. ‘Potpora razvoju male turističke infrastrukture i usluga povezanih s ribarstvom i akvakulturom’ FLAG-a Južni Jadran.
U okviru projekta izradit će se popularno-znanstvena dvojezična monografija na temu školjkarstva u Malostonskom zaljevu kao lokaliteta neprocjenjivog prirodnog bogatstva, bogate kulturne baštine i specifičnog načina življenja. Rad će iz različitih pristupa i na sveobuhvatan način obraditi temu školjkarstva te će predstavljati temelj za valorizaciju prirodno-kulturne baštine, stvaranje dodanih vrijednosti ivodilju u održivom razvoju i zaštiti okoliša.
Tim je povodom održan inicijalni sastanak s autorima monografije na kojem je predsjednica udruge Marija Radić potpisala ugovore o autorskim djelima čime su započele prve aktivnosti na projektu. Autori koji će sudjelovati u izradi monografije su dr.sc. Mirna Batistić, doc. dr. sc. Irena Ipšić, Josip Žuvela prof., dr. sc. Jakša Bolotin, prof. dr. sc. Nenad Jasprica, dr.sc. Valter Kožul i Vedran Kunicamag. ing. maricult.Kao baštinici tradicije, ljudi sa sjećanjima i iskustvom, u proces izrade monografije kao kazivači bit će uključeni i sami školjkari, a pružat će i potporu u znanstveno-stručnom radu te prikupljanju foto i drugog materijala.
Monografija će biti namijenjena cjelokupnom stanovništvu šireg područjakako bi se podrobnije upoznali stisućljetnom tradicijom uzgoja školjaka, dok će malostonskim školjkarima predstavljati dobrodošao alat za popularizaciju djelatnosti i bolju turističku promociju jer je kao dvojezično (hrvatsko-englesko) izdanje, namijenjena i posjetiteljima.Osim u tiskanom izdanju, monografija će biti dostupna i u digitalnom obliku na internetskoj stranici, također predviđenoj projektom.
-U kreiranju lokalne strategije i realizaciji projektnih ideja s ciljem unaprijeđena i očuvanja ove tradicionalne djelatnosti udruga Stonski školjkari njeguje izvrsnu suradnju s FLAG-om Južni Jadrante Ministarstvom poljoprivrede. Udruga je nedavno okončala projekt zaštite Malostonske kamenice oznakom izvornosti na EU razini te planira niz novih projektnih aktivnosti. Zajedničkim radom od 2006. godine školjkari su napravili niz pomaka i promjena koje za cilj imaju očuvanje ove stoljetne tradicije – ističu Stonski školjkari.

Pročitajte još

NIKOLINA BUBICA U DRUŠTVU NAJBOLJIH PROFESORA Skoro tri desetljeća učenicima prenosi ljubav prema brojkama

Leona Rašica

Otvoren Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma u Trstenome

Dulist

KONAVOSKA TORBA Ukras ljepši od svih ‘trendi’ modnih dodataka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija