DuList PROMO

VINARIJA PELJEŠKI VRHOVI Tradicija i kontinuitet u proizvodnji plavca malog

blank

Pelješki vrhovi PZ Janjina jedna je od najdugovječnijih poljoprivrednih zadruga koja u kontinuitetu posluje gotovo 120 godina, a proizvodnjom vina se bavi od 1966. godine. Vinarija u pitoresknom pelješ­kom mjestu Drače u sklopu Zadruge počela se graditi 1961. godine i građena je u tri etape. Jedna od zanimljivosti vezanih za ovu vinariju je svakako da se nalazi na samome moru, što je u vrijeme trgo­vine brodovima, uvelike olakšavalo ukrcavanje vina. Vino se krcalo u dva broda: Kašte­lanka i Maslenica kapaciteta pet vagona vina, a dolazio je povre­meno i Dalvin, koji je nosio jedana­est vagona vina. Postojao je još jedan brod, Duboka, a koji i danas vozi turi­ste u Brelima.

Začetnik ideje gradnje vinarije, tadašnji upravitelj zadruge, Erazmo Jasprica zvani Mašinac, bio je svoje­vrsni vizionar koji je želio da se vina­rija sagradi skoro na samoj obali mora tadašnje luke Drače. Ostali članovi uprave zadruge nisu bili zadovoljni tom idejom, međutim on nije posu­stajao, kupio je tadašnji maslinik na kojem je izgrađena vinarija. Vinariju su gradili svi mještani i zadrugari. Pijesak za gradnju se cijelo ljeto vadio iz mora na Dračama i bar­kama dovodio do mula. Potom se pre­vozio u drvenim kariolama na mjesto sadašnje vinarije, stavljao na gomile da bi ga isprala kiša od soli, da bi se uopće mogao koristiti.
Vinarija je bila sagrađena na način da su odmah predviđene i stavljene cijevi ispod vinarije i ceste kako bi se vino direktno moglo ukrcavati u bro­dove. To je naravno bilo moguće, jer se vinarija nalazi blizu mula gdje su pristajali brodovi. Zanimljivo je kako te cijevi čak i danas postoje. Prva boca vina (pod imenom Plavac mali Janjina, Pelješki vrhovi, PZ Janjina) napunjena je 1979. godine.

2009. godine Pelješki vrhovi se odlučuju za rebranding te osim klasičnog plavca, rade selek­ciju, barrique i prošek od plavca malog. Nova eti­keta sadrži jedre­njak flote obite­lji Bjelovučić iz Janjine, obitelji koja je iznjedrila mnoštvo pozna­tih ličnosti, poput Ivana Bjelovučića, prvog hrvatskog pilota koji je prele­tio Alpe.

IZDVOJENO

Pelješki vrhovi PZ Janjina u svom portfelju imaju 5 etiketa

1. Plavac mali Janjina – 0,75l
2. Plavac mali Janjina – 1l
3. Plavac mali Pelješac – 0,75l – vrhunsko vino, kupaža 5 različitih položaja
4. Plavac mali Dranče – 0,75l – vrhunsko vino, položaj Dranče
5. Desertno vino Plavac mali Janjina, 0,5l

*Proizvodi su dostupni u Pemo trgovinama

Pročitajte još

AURO DOMUS Do novca bez zaduživanja? Moguće je uz otkup zlata!

Dulist

SUB CITY U ŽUPI Iskoristite najbolja ljetna sniženja

Dulist

FRIZERSKI SALON U RIXOSU U Studiu Marcela do lijepe i njegovane kose

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija