Županija

Vinari nezadovoljni ‘vinskim markicama’ i testiranjima vina

grozdje vino berba vinarija

Na sastanku Savjeta za vinarstvo Dubrovačko-neretvanske županije raspravljalo se o prijedlozima za usklađivanje zakonske regulative koje se odnose na proizvodnju i prodaju vina.

Župan je saslušao prijedloge vinara za nadopunu postojećeg Pravilnika te su utvrđena tri osnovna zahtjeva za izmjene i nadopune: ukidanje organoleptičkog ispitivanja vina koje se stavlja u promet, ukidanje oznake markica kojima je vino označeno u prometu, a koja nije u praksi prisutna u ostalim ‘vinskim zemljama’ Europske unije i stvara dodatni parafiskalni namet vinarima te decentralizacija laboratorija u kojima se provodi analiza vina, odnosno uspostava takvog akreditiranog laboratorija i u Dubrovniku.

Na sastanku je zaključeno kako će se definirani stav predočiti i ostalim županijama u svrhu zauzimanja za zajedničke interese te ministru poljoprivrede i nadležnim službama.

Na sastanku se razgovaralo i o predstojećem, trećem po redu festivalu vina Dubrovačko-neretvanske županije – Dubrovnik FestiWine 2016., centralnoj izložbi vina 29.-30. travnja u Lazaretima te ostalim sadržajima koji se nalaze u programu festivala.

Pročitajte još

Mljećani: ‘Nedostaje nam vrtić, veterinarska ambulanta, javni bilježnik, kino i još mnogo toga!’

Dulist

The Guardian uvrstio Cavtat na listu najljepših obalnih gradova i mjesta

Dulist

[FOTO] TRATAMENAT ZA DAN ŽUPANIJE Pogledajte koga je župan ugostio na svečanom objedu

Dulist