Županija

VIJESTI IZ VELA LUKE Predstavljen projekt ‘Radost za obitelj’

Radost za obitelj Vela Luka 9

Službeno predstavljanje projekta Radost za obitelj kojeg Općina Vela Luka provodi u suradnji s Dječjim vrtićem Radost kao partnerom na projektu, održano je u utorak, 5. travnja 2022. na konferenciji za medije u Veloj Luci. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a odobreni ukupni iznos od 1.425.316,09 kuna bespovratnih sredstava omogućit će produljeno radno vrijeme Dječjeg vrtića Radost, osigurati implementaciju novih programa i kupovinu dodatne opreme te financirati otvaranje osam novih radnih mjesta.

Konferenciju za medije otvorila je načelnica Općine Vela LukaKatarina Gugić, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Općine i Dječjeg vrtića Radost te se osvrnuvši na postignute rezultate i provedene aktivnosti u zadnjih pet godina kojima su se, iz različitih nacionalnih natječaja i europskih fondova, osigurala znatna sredstva za opremanje i uređenje vrtića s ciljem omogućavanja kvalitetnijeg i ugodnijeg boravka najmlađih korisnika.

Voditeljica projekta Jasna Maričić naglasila je kako je glavni cilj projekta Radost za obiteljosiguravanje usklađivanja poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima te poboljšanje uvjeta za optimalan razvoj djece kroz produljeni rad vrtića, opremanje, zapošljavanje, edukaciju odgojno-obrazovnog i stručnog kadra, unapređenje sportskog i uvođenje programa engleskog jezika.

Zadnjih godina javlja se sve veća potreba za smještajem djece u vrtiću, kao i za prilagođavanje radnom vremenu roditelja te dodatnim sadržajima za djecu. Prošle godine, na upis za pedagošku godinu 2021./22.pristiglo je 128 zahtjeva, a budući da smo mali vrtić, nismo mogli udovoljiti svim zahtjevima. Upisano je 102 djece i to isključivo zaposlenih roditelja idjece s poteškoćama u razvoju te naši predškolci, dok je čak 26 zahtjeva bilo odbijeno. Prijavom na ovaj projekt osigurali smo produljeno radno vrijeme vrtića od 15:30 do 21 sat, dobili smo program ranog učenja engleskog jezika te sportski program, a zaposlili smo i 8 osoba. Osigurali smo još dvijeodgojne skupine, stariju i mlađu, u koje je upisano onih 26 djece koje prvotno nismo mogli upisati, a radi se o djeci čiji roditelji ne rade ili radi samo jedan od njih. Smatram kako je nezaposlenom roditelju sasvim svejedno hoće li dijete dovesti u vrtić ujutro ili poslijepodne, već mu je najbitnije da je ono obuhvaćeno odgojno-obrazovnim radom u našoj ustanovi – istaknula je Miranda Oreb, ravnateljica Dječjeg vrtića Radost.

Projekt Radost za obitelj odobrilo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu poziva UP.02.2.2.16 Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Ugovor o realizaciji projekta potpisan je 2. siječnja ove godine, što ujedno označava i službeni početak projekta čije je ukupno trajanje 20 mjeseci.

Pročitajte još

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist