Županija

VIJESTI IZ VELA LUKE Predstavljen projekt ‘Radost za obitelj’

Službeno predstavljanje projekta Radost za obitelj kojeg Općina Vela Luka provodi u suradnji s Dječjim vrtićem Radost kao partnerom na projektu, održano je u utorak, 5. travnja 2022. na konferenciji za medije u Veloj Luci. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a odobreni ukupni iznos od 1.425.316,09 kuna bespovratnih sredstava omogućit će produljeno radno vrijeme Dječjeg vrtića Radost, osigurati implementaciju novih programa i kupovinu dodatne opreme te financirati otvaranje osam novih radnih mjesta.

Konferenciju za medije otvorila je načelnica Općine Vela LukaKatarina Gugić, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Općine i Dječjeg vrtića Radost te se osvrnuvši na postignute rezultate i provedene aktivnosti u zadnjih pet godina kojima su se, iz različitih nacionalnih natječaja i europskih fondova, osigurala znatna sredstva za opremanje i uređenje vrtića s ciljem omogućavanja kvalitetnijeg i ugodnijeg boravka najmlađih korisnika.

Voditeljica projekta Jasna Maričić naglasila je kako je glavni cilj projekta Radost za obiteljosiguravanje usklađivanja poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima te poboljšanje uvjeta za optimalan razvoj djece kroz produljeni rad vrtića, opremanje, zapošljavanje, edukaciju odgojno-obrazovnog i stručnog kadra, unapređenje sportskog i uvođenje programa engleskog jezika.

Zadnjih godina javlja se sve veća potreba za smještajem djece u vrtiću, kao i za prilagođavanje radnom vremenu roditelja te dodatnim sadržajima za djecu. Prošle godine, na upis za pedagošku godinu 2021./22.pristiglo je 128 zahtjeva, a budući da smo mali vrtić, nismo mogli udovoljiti svim zahtjevima. Upisano je 102 djece i to isključivo zaposlenih roditelja idjece s poteškoćama u razvoju te naši predškolci, dok je čak 26 zahtjeva bilo odbijeno. Prijavom na ovaj projekt osigurali smo produljeno radno vrijeme vrtića od 15:30 do 21 sat, dobili smo program ranog učenja engleskog jezika te sportski program, a zaposlili smo i 8 osoba. Osigurali smo još dvijeodgojne skupine, stariju i mlađu, u koje je upisano onih 26 djece koje prvotno nismo mogli upisati, a radi se o djeci čiji roditelji ne rade ili radi samo jedan od njih. Smatram kako je nezaposlenom roditelju sasvim svejedno hoće li dijete dovesti u vrtić ujutro ili poslijepodne, već mu je najbitnije da je ono obuhvaćeno odgojno-obrazovnim radom u našoj ustanovi – istaknula je Miranda Oreb, ravnateljica Dječjeg vrtića Radost.

Projekt Radost za obitelj odobrilo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu poziva UP.02.2.2.16 Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Ugovor o realizaciji projekta potpisan je 2. siječnja ove godine, što ujedno označava i službeni početak projekta čije je ukupno trajanje 20 mjeseci.

Pročitajte još

PROGRAM RAZVOJA OTOKA Županiji odobreno 420 tisuća kuna za sanaciju OŠ Kuna

Dulist

Županija osigurala 1,8 milijuna kuna za stanarine, specijalizacije i edukacije zdravstvenih radnika

Dulist

I NAŠA ŽUPANIJA DIO PROJEKTA U Barceloni predstavljen koncept kružne plave ekonomije

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija