Županija

Vijećnike ne zanimaju posljedice ukidanja Bosnićevog Prostornog plana?!

Vijećnike ne zanimaju posljedice ukidanja Bosnićevog Prostornog plana?!

Počela je 11. redovna Skupština Dubrovačko-neretvanske županije. Na sjednici je nazočan 31 vijećnik, koji će nakon vijećničkih pitanja raspravljati o 18 točaka dnevnog reda.

Među njima je i prijedlog rebalansa proračuna za 2015. godinu koji se povećava za 26.748.000 kuna. Vijećnici će raspravljati i o prijedlogu Odluke o izmjenama Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Županije, sve zbog presude Visokog upravnog suda kojim su ukinute izmjene županijskog prostorno-planskog dokumenta iz 2006. godine, ali i izjasniti se protiv izgradnje HE Ombla.

Dnevni red dopunjen je prijedlogom o sufinanciranju studentskog doma.

Županijski vijećnici su bez rasprave, s jednim glasom protiv (vijećnica Musa) usvojili odluku o izmjenama i dopunama prošle godine pokrenute izrade izmjena županijskog Prostornog plana. Naime, izrada izmjena Prostornog plana pokrenuta 2014. godine morala se uskladiti s presudom Visokog upravnog suda koji je izmjene prostorno-planske dokumentacije donesene u vrijeme Vladinog povjerenika Želimira Bosnića 2006. godine ukinuo. Kako smo neslužbeno doznali obuhvat golfa na Srđu, koji je nezakonitim izmjenama 2006. godine povećan na 310 hektara, ostaje i dalje u Prostornom planu uz tumačenje kako na snazi ostaju sve one izmjene i dopune koje su se u kasnijim godinama mijenjale. A golf na Srđu našao se i u izmjenama 2010. godine. No, zanimljivo je kako nitko od županijskih vijećnika nije našao za shodno pitati koje je pravne posljedice sa sobom povukla spomenuta presuda.

13:18 Uz četiri glasa protiv (vijećnici SDP-) usvojen je rebalans proračuna.

13:14 Frano Matušić dao je podršku županu u stavu prema financiranju DLJI i svim poduzetim radnjama oko predstave ‘Elementarne čestice’. Rekao je kako sredstav ranije planirana za Igre i dalje ostaju namijenjena za kulturu, pa i za Igre.

13:12 Vijećnik Davor Penić rekao je kako SDP podržava rebalans proračuna, ali bez skidanja sredstava Dubrovačkim ljetnim igrama.

13:05 Vijećnik Mateljan zamolio je predsjednika Skupštine Ivana Margaretića da upozori sve vijećnike koji su članovi nekog odbora neka dođu na Odbor, ukoliko se nisu ispričali, a ne da svoje stavove iznose na Skupštini. Opaska je upućena Olegu Valjalu (SDP) budući da je sve ono što je pitao za govornicom, a kako se moglo čuti iz klupa, ranije raspravljeno na Odboru za proračun i financije.

13:10 Pokažite mi gdje u Poslovniku piše da jedan vijećnik nema pravo raspravljati o točki dnevnog reda? Ako nisam mogao biti na odboru, onda mogu raspravljati ovdje – odgovorio joj je Valjalo, na što je ona uzvratila kako nije rekla da ne smioje raspravljati, ali da je morao biti na odboru.

13:09 Mira Buconić vratila se na sastanke Odbora:

– Čujem da je Oleg Valjalo član Odbora za financije. Čudi me da nije bio na sjednici, a čujem da se nitko nije ispričao. Što je ovo? Samopromocija, samodokazivanj? Trebali ste biti na odboru i sve ovo tamo iznijeti – rekla je Buconić.

13:04 U tijeku je rasprava o rebalansu proračuna za 2015. godinu. Naime, Županija za 26,7 milijuna kuna povećava ovogodišnji proračun. Kako je istaknuo župan Nikola Dobroslavić sve to rezultat je uglavnom prenošenja sredstava iz prošle godine, te uvrštavanja velike stavke od 16,5 milijuna kuna za investiciju Doma zdravlja Korčula. Proračun se tako sa oko 163 milijuna kuna povećava na 190 milijuna kuna.

12: 35 iscrpljena su vijećnička pitanja. Kreće rasprava o ostalim točkama dnevnog reda.

12:22 Vijećnika Maria Tevšića (HNS) zanimalo je što je s investicijama u Lovištu, Dubi Stonskoj te na lokaciji Tri sestrice. Zanimalo ga i što je po županu najveća prepreka investitorima u realizaciji projekta?

12:00 Vicka Ivančevića (HSLS) zanimalo je što je s davno spominjanom privatizacijom Dubrovnik cesta, tvrtke koja, kako je rekao, posluje sve bolje, posebno nakon kupnje kamenoloma Mironja.

Dobroslavić je istaknuo kako opcija privatizacije i dalje ostaje, no Županiji se nigdje ne žuri s obzriom da je tvrtka konsolidirana.

11:38 Davor Penić (SDP) upitao je župana: Odakle vam pravo da Dubrovačkim ljetnim igrama, kultnoj instituciji, ukinete sredstva, a da prethodno nismo o tome raspravljali. Vidim da ste u rebalansu to popravili, dakle suspregnuli ste ego i dali sredstva’.

– Želio sam više ne govoriti o DLJI i programu za ovu godinu iz razloga zbog kojih smo i pokrenuli ovo pitanje.

Festivalsko vijeće, odnosno intendant i voditeljica dramskog programa predložili su predstavu za koju po nama nema mjesta u programu Igara zbog autora i njegovih antiislamskih stavova. Zbog turizma koji ne trpi nikakve negativne slike i konotacije, i smatrali smo da je to neprimjereno Dubrovniku te da je ne možemo prihvatiti u programu. Smatrali smo da je to svojevrsni sigurnosni rizik, te sam kao odgovoran župan uputio pismo nadležnim institucijama da se utvrdi postoji li sigurnosni rizik. Rezultat nalaza je takav da postoji visoki sigurnosni rizik i da je potrebno raznim mjerama rizik eliminirati i da sve to treba platiti. Ponovljeno je Festivalsko vijeće i ponovili smo svoje stavove jer se želimo ograditi od posljedica koje bi mogle nastati. Nije riječ o egu. Rebalasnom će sredstva ostati za kultutu, mogu biti i za DLJI ako promijene program – rekao je Dobroslavić.

11:23 Oleg Valjalo postavio je županu više retoričko pitanje, a sve vezano za njegovu izjavu na domjenku uz Dan državnosti. Citirao je tako županovu izjavu: ‘Jer su nam, sjetimo se, svojedobno, oni kojima ništa nije sveto, podvalili promjenu datuma ovoga blagdana pa su nas doista poremetili u narodnom slavljenju. Ali nisu i neće na kraju uspjeti. Mi ćemo dostojanstveno slaviti, jer osjećamo silnu ljubav prema domovini Hrvatskoj i nadvladat će svaku smicalicu. trebalo je na prvom datumu ustrajati do kraja.’

– Ponovno se vraćate u povijest i radite na podjelama. Na koga ste točno mislili kad ste rekli ‘oni kojima ništa nije sveto’? Je li vašoj stranci bilo sveto višegodišnje uništavanje gospodarstva, sumnjiva privatizacija? je li Vam bilo sveto kada ste građanima obećavali izgradnju megalomanskog projekta Pelješkog mosta … – govorio je Oleg Valjalo.

Iako je Valjalo istaknuo kako je to više retoričko pitanje, te da ne očekuje odgovor župan Dobroslavić ipak mu je odgovorio kako stoji iza svega što je rekao.

– Mi priznajemo odluku Sabora zbog koje je 25. lipanj Dan državnosti, no svi ste svjesni da se u Hrvatskoj taj dan ne slavi dostojno, a to se radilo do promjene datuma – rekao je, među ostalim Dobroslavić.

11:15 Frano Matušić (HDZ) postavio je dva pitanja županu Nikoli Dobroslaviću, a prvo se odnosilo na izjave premijera oko eksploatacije nafte i plina. Matušića, naime, zanima, je li se župan, kako je to izjavio Zoran Milanović, sastao s predstavnikom jedne tvrtke koja je dobila dozvolu za istraživanje, te ako jest o čemu je bilo riječ.

Župan je istaknuo kako nije razgovarao s predstavnicima  tvrtke iz SAD-a, koja je izabrana za istraživanje nafte i plina u Jadranu, jer ne možemo razgovarati s ugalačima, ma kako ugledni oni bili, ako se Županija protivi provedenom postupku za eksploataciju nafte i plina u Jadranu, te se pri tome traži da se postupak provede sukladnom zakonskim propisima RH.

Drugo pitanje Matušić je postavio o Uvali Lapad, pitajući što je s plažom i kad će biti sređena.

Župan je istaknuo kako je doluka Skupštine o odabiru koncesionara pravomoćna, koncesionar je ušao u posjed te se potpisao koncesijski ugovor.

 

 

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist