Aktualno

[VIDEO] TALIJANSKI INSTITUT OBJAVIO Pogledajte animaciju širenja jučerašnjeg potresa

Talijanski Nacionalni institut za geofiziku i seizmologiju rekonstruirao je širenje snažnog potresa koji je jučer zabilježen kod Petrinje. U animaciji koju su objavili vidi se kako se potres širio Hrvatskom sve do Italije. – Plava boja označava kretanje tla prema dolje dok crvena boja pokazuje kretanje tla prema gore. Gradacija boja, s druge strane predstavlja različite vrijednosti okomite brzine. Što je boja intenzivnija, tlo se brže kreće prema gore, odnosno prema dolje – stoji u opisu animacije objavljene na YouTubeu, prenosi Večernji list.

– Animacija prikazuje neravnomjernu raspodjelu brzine kretanja tla, odnosno točke jednako udaljene od epicentra ne podliježu istoj vrsti naprezanja. To je zbog lokalnih uvjeta (topografija, vrsta tla) koji mogu značajno utjecati na širenje seizmičkih valova – stoji u opisu.

 

Pročitajte još

Policajci donirali tonu i pol mandarina kolegama iz Petrinje i Gline

Dulist

PRODAJA SE PRESELILA U VIRTUALNE VODE Raste kupovina u ‘dva klika’

Dulist

Iz sustava eNautika izbrisano 807 čarterskih tvrtki

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija