Kultura

VIDEO/Stradun Classic počeo praizvedbom ‘Bucolique’

VIDEO/Stradun Classic počeo praizvedbom 'Bucolique'

Proslavljena hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić i renomirani englesko-nizozemski violinist Daniel Rowland uz Dubrovački simfonijski orkestar otvorili su ovog petka navečer u Kneževom dvoru drugo izdanje Stradun Classic festivala. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je jedan od najtraženijih azijskih dirigenata, Darrell Ang. Publika je imala priliku uživati u svjetskoj praizvedbi Violinskog koncerta ‘Bucolique’ Ludomila Rogowskog, izbor iz Biblijskih pjesama Antonína Dvořáka, ‘Idilu’ Blagoja Berse i Papandopulov ‘Hommage à Sorkočević’.

Rado viđena gošća uglednih koncertnih podija, Renata Pokupić, nedavno je prvi put nastupila u Australiji kao Margareta (La damnation de Faust, Melbourne Symphony Orchestra), potom u Berliozovoj Roméo et Juliette (Bergen Philharmonic Orchestra) i Dvorakovoj Stabat Mater (Collegium Vocale Gent i DSO  Berlin). ‘Veličanstvena vokalna magija… prekrasan topao kremasti glas i izražajno scensko držanje koje je istovremeno zavodljivo i istinski potresno…Pokupić je suvereno vladala u arijama koje su istraživale zrele donje regije castrato glasa… spokojna i milostiva scenska pojava…njen glas bogatog srednjeg registra donio je blistavu toplinu ulozi…’ samo je to mali dio kritika koje su superlativima popratili brojne nastupe Renate Pokupić širom svijeta, u opernim kućama i koncertnim podijima kao što su Royal Opera House Covent Garden, BBC Proms, Washington National Opera, Melbourne Symphony Orchestra, Paris Chatelet i brojnim drugim.

Violinist Daniel Rowland pojavljuje se na međunarodnoj sceni kao vrlo svestran, karizmatičan i avanturistički izvođač. Od 2007. do svibnja 2019. Daniel je bio prva violina poznatog kvarteta Brodsky. Kao solist, nastupa je diljem svijeta u poznatim dvoranama kao što je Concertgebouw u Amsterdama, Carnegie Hall u New Yorku, the Royal Albert Hall u Londonu, Glinka Hall u St. Petersburgu, Symphony Hall u Birminghu i brojnim drugima. Strastveni ljubitelj komorne glazbe surađivao je s uvaženim glazbenicima kao što su Ivry Gitlis, Polina Leschenko, Heinz Holliger, Dawn Upshaw, Alexander Lonquich, Priya Mitchell, Marcelo Nisinman, Michael Collins, Tunde Jegede, Nicolas Daniel.

Umjetnički ravnatelj i glavni dirigent simfonijskog orkestra u Sechuanu od prosinca 2016. Darrell Ang redoviti je gost u kazalištu Mariinsky – uz podršku Valeryja Gergieva – i dirigira mjesečnim simfonijskim i opernim izvedbama u Sankt Peterburgu i u novom kazalištu Mariinsky (Primorsky stage) u Vladivostoku. Ove sezone vraća se u NHK Simfonijski orkestar, Württembergische Philharmonie Reutlingen, Simfonijski orkestar Queenslanda, Singapurski simfonijski orkestar, Haydn orkestar Bolzana i Trenta, Münchenski radijski orkestar, simfonijski orkestar Barcelone. Jedan je od najtraženijih i najpoznatijih mladih dirigenata u Aziji, a s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom surađuje drugi put.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist