DuList IN

VIDEO Još jednom se uvjerite u ljepotu Sokol grada!

VIDEO Još jednom se uvjerite u ljepotu Sokol grada!

Impozantni Sokol grad, utvrda izgrađena podno kamenih klisura što se izdižu poviše konavoskih Dunava još je jednom dobila glavnu ulogu u videozapisu koji prikazuje njenu ljepotu i čar.

Ova je utvrda svoja vrata za posjetitelje otvorila u travnju 2013. godine. Tomu je prethodila petogodišnja intenzivna obnova u realizaciji Društva prijatelja Dubrovačke starine koji su na svojoj stranici o ovoj utvrdi napisali:

‘U posjed ove utvrde Dubrovčani su praktički ušli tek 1420. godine; od tad počinju kontinuirani radovi na njenoj dogradnji, preuređenju, pojačanju, naoružavanju i održavanju. Preživjela je veliku trešnju 1667. godine.

U arhivskim spisima nakon 1672. godine više se ne spominje pa valja zaključiti da je poslije te godine bila napuštena. Kako je to bilo uobičajeno kod napuštenih utvrda, okolni žitelji poslužili su se njenim kamenjem za izgradnju svojih kuća i ogradnih i potpornih međa, te je tako dobrano razgradili. Ono što je od utvrde ostalo konzervirano je i kontinuirano se održava.’

Video: Dario Skurić

Pročitajte još

FIGURICE JELENE FEREGJA Društvene igre prožete tradicijom i dječjim duhom

Nora Di Leo

NAKON FINALA Španja o Barberiću: ‘Kapa do poda, bio je gušt dijeliti podij s tobom’

Dulist

ZVIJEZDE PJEVAJU Igor Barberić i Ivana Kindl osvojili prvo mjesto, Mihovil Španja srca Hrvatske

Dulist