Aktualno

VIDEO/FUNERO IZLOGA ‘Ožalošćeni’ Dubrovčani: Adio Grade, vratit ćemo te!

VIDEO/FUNERO IZLOGA 'Ožalošćeni' Dubrovčani: Adio Grade, vratit ćemo te!

Dubrovkinja Tea Batinić s ‘ožalošćenom’ povorkom ove je srijede popodne učinila funero za izgubljene izloge u Gradu. Brojni sugrađani pratili su je s cvijećem u rukama koje su polagali pod svaki od bankomata na Stradunu i u Ulici od Puča, žene su na glavi nosile crne koprene te su svi potiho naricali i izražavali si sućut.

-Adio Grade, vratit ćemo te – poručili su okupljeni sugrađani.

-Najedio nas je ovoliki broj bankomata u Gradu, odjedanput je naš Stradun nestao. Izlozi Grada su oči Straduna. Izlog je mjesto gdje se izlaže. Danas smo učinili funero izloga kojih više nema, položili smo cvijeće ispod bankomata. Nadamo se da ćemo ovime dati argumenat gradonačelniku da shvati da privatni prostor može biti unutra, a vani je javni prostor. Vlasnici bi te bankomate mogli okrenuti prema unutra. Kad se traži argumenat za žičaru, dobro se govori jer tko god se popenje na Srđ ne gleda put Trebinja nego put Grada. Znači onaj tko ima koncesiju nad žičarom nešto treba dati Gradu. Isto je i sa Stradunom. Tko god je stavio tu bankomat, on cilja prema publici koja je došla radi ovega Grada i njegovog nasljeđa – istaknula je Tea Batinić te dodala kako se turisti redom zgražaju i iščuđavaju na broj bankomata u povijesnoj jezgri.

-Navrijeme smo i vjerujemo da možemo nešto učinit. Slično smo reagirali i kada su turisti počeli ić goli po Stradunu u bikinijima i slično. Mi smo reagirali, a govorili su nam kako ne možemo postići ništa. Nije istina! Postiglo se da komunalni redari mogu naplatiti kazne za takve stvari. Treba bit skladan, pristojan, ovo je divan Grad, nemojmo ga rovinavat. Ima nas dovoljno da možemo obraniti naše naslijeđe i pokušat to predati novim generacijama. Očekujem da će gradonačelnik reagirati. Mi nismo negativna grupa, mi se branimo. Kontaktirala sam stručnjake koji su mi rekli kako bankomat može biti privatno vlasništvo, ali ako to narušava imidž Grada, može se donijeti Pravilnik da se oni premjeste u susjedne ulice – naglasila je Batinić.

Funero izloga održao se, kako je i najavila organizatorica Batinić, kako bi se ukazalo na to da građani ipak nešto mogu učiniti. Tome u prilog ide i situacija koju je posvjedočila jedna Dubrovkinja. Naime, kako je istaknula, dva bankomata postavljena u njezinoj ulici bila su užasno bučna. Nazvala je broj na bankomatu i objasnila vlasnicima da je kraj te buke nesnosno živjeti i kroz pola sata utišali su bankomat.

Kako je izgledao funero izloga i bankomata, pogledajte u našoj fotogaleriji i videima.

 

Pročitajte još

OD VEČERAS Posebna prometna regulacija u Ulici Pera Čingrije

Dulist

FRANKOVIĆ UPUTIO SUĆUT OBITELJI ‘Odlazak profesora Benića trajno će osjetiti Dubrovnik’

Dulist

20. ZLATNA PENKALA Bogati kulturni program uz dodjelu prestižnih nagrada za medijske djelatnike

Dulist