Grad

VIDEO Franković otvorio kongres u Kanadi: ‘Moj rodni grad Dubrovnik je 1992. izgledao gotovo jednako…’

Predsjedajući danas Generalnom skupštinom Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC) u Kanadi, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković otvorio je 16. Svjetski kongres OWHC-a, ističe se u priopćenju.

U svom uvodnom obraćanju Franković osvrnuo se na inicijativu OWHC-a za očuvanje i obnovu ukrajinske kulturne baštine, pokazavši fotografiju razorenog grada u Ukrajini.

– Moj rodni grad Dubrovnik je 1992. izgledao gotovo jednako. Ne postoji ništa gore od rata i nažalost ljudske živote koji su izgubljeni u Ukrajini ne možemo vratiti. Ono što možemo napraviti, i što je napravljeno u Dubrovniku, je pružiti podršku obnovi uništene kulturne baštine – naglasio je gradonačelnik te izrazio uvjerenje kako će gradovi članovi OWHC u nadolazećim godinama imati priliku pomoći obnovi ugroženih ukrajinskih lokaliteta.

Naglasak kongresa ove godine je ‘Poboljšanje životnih uvjeta u gradovima svjetske baštine’, a gradonačelnik Franković predstavit će iskustva Grada u primjeni međunarodno prepoznatog projekta Poštujmo Grad kao i plan za nastavak razvoja održivog turizma grada Dubrovnika.

U sklopu dnevnog reda Skupštine predstavljeni su rezultati rada organizacije od 2019. do 2022. te kandidati za novo vodstvo organizacije koje će biti izabrano zadnjeg dana kongresa.

Organizacija gradova svjetske baštine povezuje više od 300 gradova koji imaju područja upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine, s ukupnom populacijom od preko 164 milijuna ljudi. Hrvatska je jedna od 16 zemalja članica ogranka za Istočnu i Srednju Europu, s gradovima Dubrovnikom i Splitom.

Pročitajte još

MEKIŠIĆ O NENAPLATI KARATA NA BOSANCI ‘Blato se nabacilo na vozače Libertasa, a ništa od iznesenih navoda nije točno!’

Dulist

VIĐAT ĆEMO IH NA GRADSKIM ULICAMA Predstavljeno osam novih autobusa, pomlađena flota Libertasa

Dulist

‘DIV’ NIJE IZDRŽAO Na mjestu starog posadit će se mlada sadnica hrasta plutnjaka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija