Kultura

[VIDEO] DODIJELJENE NAGRADE ‘Grand Prix’ u rukama Linđa, ‘Orlando’ za Juliju Ležnjevu, autorski tim i glumački ansambl ‘Glave lava’

[VIDEO] DODIJELJENE NAGRADE 'Grand Prix' u rukama Linđa, 'Orlando' za Juliju Ležnjevu, autorski tim i glumački ansambl 'Glave lava'

Tradicionalna dodjela Orlanda, nagrade Hrvatske radio televizije kojom se za osobita dramska i glazbena postignuća nagrađuju umjetnici s programa Dubrovačkih ljetnih igara održana je ove srijede u Kazalištu Marina Držića. Grand Prix za poseban, velik i neprocjenjiv doprinos ovom Festivalu otišao je u ruke sjajnom Folklornom ansamblu Linđo koji je, prema objašnjenju žirija, ‘svih ovih desetljeća postao kultna konstanta Igara’.

-Linđo je dio nas i s ponosom ga trebamo pokazati svijetu i učiniti da ga svijet odnese u svoje domove kao najdragocjeniju uspomenu, a mi ga trebamo čuvati kao zalog za budućnost. Nemoj fermat’ Linđo, odlično je bilo – stoji u obrazloženju žirija.

Ravnatelj Folklornog ansambla Linđo Vlaho Kljunak zahvalio je Dubrovačkim ljetnim igrama koje su im još 1967. kao mladom ansamblu tada tek osnovanom prije dvije godine, dali puno povjerenje i uvrstili ih u svoj program.

-Očito je i ova nagrada i ovaj kontinuitet potvrda da smo mi to povjerenje i opravdali. Linđo nije Linđo bez Igara, ni Igre nisu Igre bez Linđa. Nadam se da se ova suradnja nastavlja i dalje, još više i još intenzivnije. Najveća zahvala ide našim članovima od 1965. koji su svoji trudom i radom na probama, veseljem i emocijom koju su ugradili u svoje nastupe dali publici, Igrama i Gradu ono najljepše što mogu. Na taj način čuvamo tradiciju našeg Grada i zemlje. Ova nagrada je motiv svima nama da nastavimo dalje. Zahvaljujem i voditeljima koji su vodili ovu našu mladost – istaknuo je Kljunak.

Orlando za glazbu dodijeljen je mladoj ruskoj sopranistici, jednoj od vodećih umjetnica svoje generacije Juliji Ležnjevom. Ocjenjivački sud za glazbu, u sastavu Matija Novaković, Diana Hilje i Toni Kursar, jednoglasno je odlučio nagradu Orlando za najvrjedniji umjetnički doseg u glazbenom programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara dodijeliti sopranistici Juliji Ležnjevoj za koncert održan 25. srpnja u atriju Kneževa dvora. U obrazloženju, navodi se kako je Ležnjeva poput prekrasne, oživjele porculanske figurice, zablistala u dubrovačkoj noći pjevajući Porporu, Grauna, Vivaldija i Händela baš onako kako treba – stilski točno, a tehnički savršeno. Istaknuli su kako barokna glazba i ne mora oduševiti svakog slušatelja, međutim Ležnjeva, lakoćom pjevanja, divnom tamnom bojom glasa te savršenim vladanjem i poigravanjem koloraturama, dinamičkim nijansama i baroknim ukrasima iza kojih stoji duboka promišljenost notnog teksta, oduševljava svakoga. U ime sopranistice Ležnjeve nagradu je preuzeo pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara za glazbu Tomislav Fačini.

Nagrada Orlando za područje drame dodijeljena autorskom timu i glumačkom ansamblu dramske premijere Glava lava. U obrazloženju koje potpisuju predsjednica Ocjenjivačkog suda Perica Martinović te članice Petra Jelača i Srđana Šimunović, između ostalog stoji kako su uspješna adaptacija, vješta i nenametljiva režija, odličan glumački ansambl s naglaskom na niz vrlo uspjelih glumačkih kreacija, ambijentalni odabir igrališta ispod Minčete s pogledom na Grad koji se tematizira, razlozi zbog kojih je nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu Igara otišla upravo autorskom timu i glumačkom ansamblu predstave Glava lava. Nagradu je u ime ekipe predstave primila redateljica Aida Bukvić.

Redateljica predstave Aida Bukvić zahvalila je autorskom timu, autoru romana ‘Glava lava’ Ivanu Salečiću što im je roman s punim povjerenjem predao u ruke, Ivi Knezović na scenografiji, Mirajni Zagorec na kostimografiji, Marijani Fumić na odličnoj adaptaciji, Maru Marketu na predivnoj glazbi, Martinu Šatoviću na svjetlu i suradnici za scenski pokret Blaženki Kovačić Sarić.

-Nagrade su uvijek lijepo priznanje, a nama je u ovim igranjima najveća nagrada bio topao prijem dubrovačke publike. Zahvaljujem Dubrovačkim ljetnim igrama što su nas pozvali i dali nam povjerenje da radimo ovu predstavu. Bila je to zaista velika čast i odgovornost, ali kako je predstava zaista rađena s gradom i za grad, najveća hvala ide dubrovačkoj publici i Gradu – naglasila je Bukvić.

V.d. ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić istaknuo je kako je ovo trideseta godina kako HRT dodjeljuje ovu nagradu koja je osnovana 1986. Naglasio je kako se nada da će nagradeotići u prave ruke te biti dobro odmjerene.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila je važnost uloge HRT-a posebno u promicanju kulture koja se ponajviše očitovala u doba pandemije.

-Kada su nam mnoge institucije i scene bile zatvorene,  onda je HRT kroz svoj program dao ogroman doprinos da naša kultura živi i da umjetnici mogu biti angažirani. Zahvaljujem svim umjetnicima koji su dali svoj doprinos da i ova sezona Igara bude jednako uspješna i koji su svojim umjetničkim darom i talentom oplemenili dubrovačku publiku i sve koji su bili posjetitelji ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara – istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist