Kultura

VEČERAS SE SPUŠTA BARJAK LIBERTAS U Igrama bilježe još jednu uspješnu sezonu, u gledalištu bilo 60 posto više publike nego lani

VEČERAS SE SPUŠTA BARJAK LIBERTAS U Igrama bilježe još jednu uspješnu sezonu, u gledalištu bilo 60 posto više publike nego lani

Kraju se privode još jedne Igre. Njihovo 72. izdanje u 47 festivalskih dana 15 različitih gradskih lokacija ispunilo je s 75 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih sadržaja. Na pozornici Kazališta Marina Držića tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su vodstvo i glavni financijeri – Ministarstvo kulture i medija RH, Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Dubrovnik, sumirali dojmove protekle sezone te najavili večerašnji gala koncert nakon kojega će biti spušten barjak Orlando.

– Čini se kao da je ovo izdanje Igara neko čudo. One su zaista uspjele i napravili smo jedinstveni, kvalitetan program. Doslijedno smo provodili sve epidemiološke smjernice i zaštitili smo našu publiku. Ovogodišnje Igre rezultat su onih lani. Da nije bio podrške resornog ministarstva i Vlade RH, ovo sve ne bi bilo moguće. 2020. je bila kritična i veliki izazov kojemu smo uspješno odgovorili. Svake godine zahvaljujem građanima, no sad osobito jer smo uz pomoć ove sredine uspjeli uveličati kulturu te pokazati čitavoj zemlji i regiji koliko je ona s umjetnosti bitna stavka i koliko sudjeluje u izgradnji civilnog društva – iznijela je intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Dobre brojke s obzirom na situaciju, dodala je ravnateljica JU DLJI, Ivana Medo Bogdanović, još uvijek se zbrajaju, ali prema statistikama publike je na festivalskim programima bilo puno više nego što se očekivalo.

– Naravno, zahvaljujući mjerama u gledalištu, ali i dobroj turističkoj sezoni. Naši svi koncerti bili su u potpunosti rasprodani, kao i dramske izvedbe još prije samog početka Igara što dokazuje vjernost domaće publike. 60 posto više je bilo nego lani te je ostvaren prihod od 820 tisuća kuna za razliku od prošle godine kad je bio 300. Naravno, u pretpandemijska vremena on je bio gotovo dva milijuna i nadam se da ćemo se u budućnosti moći pohvaliti takvim brojkama. Ukupan proračun iznosi 8,2 milijuna kuna što je također povećanje u odnosu na 2020. zahvaljujući sponzorima, donatorima i vlastitim sredstvima koja smo prikupili pa i danas imamo oko 35 posto udjela u njemu – objasnila je Medo Bogdanović.

Iza planiranja Festivala u ovakvim okolnostima stoji puno više rada, hrabrosti i kreativnosti za dosegnuti onu razinu na koju smo navikli, naglasila je ministrica kulture i predsjednica Festivalskog vijeća Nina Obuljen Koržinek.

– Zato bi još jednom od srca čestitala na još jednom uspješnom festivalskom izdanju. Okolnostima usprkos, veliko je zadovoljstvo moći konstatirati da su umjetnici dali dobrinos koji se u svakom smislu može mjeriti s onim najvećim sezonama. Veseli me da s ovim vodstvom Festivala otvaramo i neke druge teme te pristupe zadržavajući fokus na tradiciji, ambijentalnom, istraživanju dubrovačke, hrvatske pa i svjetske baštine. Posebno se okrećemo kontinuirano traženju nove publike, programima za mlade, hibridnim formama… Ove godine bilo je dosta predstava produciranih sredstvima EU. Tako da pokazujemo s takvm estetikom i primjerom možemo ići ukorak s vremenom te otvarati nove umjetničke smjerove i prostore koje treba ispunjati suvremenim sadržajima. Mi ćemo kao ministarstvo biti podrška. Pred nama je još jedna teška i neizvjesna godina za kulturu i nije lako osigurati da svi umjetnici budu angažirani, ali i ovaj Festival je pokazao da zajednički otvaramo mjesta onima koji možda nisu imali priliku – rekla je.

Riječima ohrabrenja i zahvale festivalskom timu obratio se i gradonačelnik Mato Franković.

– Mislim da su Dubrovačke ljetne igre uistinu odradile sjajan posao. Ne bi Igre bile Igre da tradicionalno ne zanjorgamo. Mislim da bi one prestale, kad bi mi prestali njorgat. To je zapravo i čar jer svi živimo s njima od početka pa do kraja i sljedećih šest mjeseci ćemo još malo prebirati, a onda se pripremamo za novu festivalsku sezonu. Vjerujem da će sljedeća godina biti puno lakša, jednostavnija i, naravno, ako nam financijska sredstva to dopuste, bogatija – poručio je gradonačelnik.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić složio se kako je Igre i ove godine odgovorile svim izazovima.

– I ove godine vidimo da stvari idu na bolje. Nadamo se da će se naši sugrađani i gosti sve više procijepiti te da ćemo početi izlaziti iz ove krize. Očekujemo puno bolju sljedeću sezonu. Za ono što je učinjeno za ovu velika pohvala i čestitka – komentirao je.

Za sam kraj manifestacije najavljeno je glazbeno događanje koje su uistinu pamti. Posrijedi je gostovanje svjetskih opernih zvijezda – sopranistica Diane Damrau i basa Nicolasa Testéa koji će nastupiti uz mladog tenora Roka Radovana i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, a pod ravnanjem maestra Ivana Repušića ispred Katedrale.

– Dubrovnik ima zadovoljstvo ugostiti jednu od najvećih opernih zvijezda današnjice koja je nastupala pozornicama od La Scale do Metropolitana. Posebno smo sretni što je prvi put na Hrvatskoj i to upravo na Igrama. Također, sretan sam što i ja u ovome sudjelujem kao dirigent. Uz Diane Damrau nastupa francuski bas Nicolas Testéa, pjevač s velikom međunarodnom karijerom. Hvala na podršci Igrama jer smo dali šansu mladom korčulanskom tenoru Roku Radovanu koji je ovdje završio srednju školu. Imat će čast još kao student zapjevati duet s Damrau. Neka mu ovo bude odskočna daska da polako iz Dubrovnika i Zagreba ide na svjetske pozornice. Vjerujem da će večeras biti prava poslastica i da će nam Bog omogućiti da nas kiša ne omete. Prognoze su da će pasti oko 23 i 45 ili 12 sati, ali Grad uvijek zaobiđe, to sam naučio kao ravnatelj glazbenog programa Igara – istaknuo je Repušić i otkrio kako će dubrovačka publika večeras moći svjedočiti jednom posebnom iznenađenju – dubrovačkoj pjesmi koju će izvesti svo troje pjevača.

Damrau i Testéa kazali su kako im je iznimno zadovoljstvo biti u Dubrovniku.

– Toliko sam impresionirana jer sam u razgovoru s vašom ministricom kulture doznala da se Hrvastka uspješno nosi s pandemijom usput pomažući mlade umjetnike. Isto to napravit ćemo s ovim koncertom. Riječ je o vrlo obećavajućem talentu i danas će vam on pokazati svoj predivan glas – zaključila je Damrau.

Na probranom repertoaru koji priliči i izvođačima i prigodi ponajbolja su djela opernih velikana Wagnera, Straussa, Puccinija, Donizettija, Gounoda i Bellinija. Uzbudljiva i svečana predigra 3. činu opere Lohengrin Richarda Wagnera započet će večer. Nakon toga, a prije Wagnerove Dalandove arije Mögst du, mein Kind iz Ukletog Holandeza, uslijedit će dvije skladbe Richarda Straussa – serenada Ständchen, koja je postala toliko popularna da je to navodno živciralo samog skladatelja te raskošna uspavanka Wiegenlied. Njemačke skladatelje zamijenit će zatim talijanski – prvo Giacomo Puccini s intermezzom iz 3. čina opere Manon Lescaut te arija Sì. Mi chiamano Mimì iz opere La Bohème, a zatim i duet Caro elisir iz Ljubavnog napitka Gaetana Donizettija. Uslijedit će valcer iz opere Faust Charlesa Gounoda, kao i arija Solimana Sous les pieds d’une femme iz njegove opere Kraljica od Sabe te arija Romea L’amour! L’amour! iz opere Romeo i Julija. Program će zaokružiti opera Norma Vincenza Bellinija, točnije uvertira i arija Casta diva, koja, iako iznimno teška, slovi za jednu od najljepših arija ikad skladanih, a do danas je publika diljem svijeta pamti po briljantnoj interpretaciji Marije Callas koja ju je voljela izvoditi za posebno važne prigode.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist