Grad

[VIDEO] Do kraja 2024. dobit ćemo dvoranu kapaciteta 4200 mjesta

[VIDEO] Do kraja 2024. dobit ćemo dvoranu kapaciteta 4200 mjesta

Do kraja 2024. godine Dubrovnik bi trebao dobiti novu sportsku dvoranu kapaciteta 4200 mjesta. Riječ je o multifunkcionalnoj dvorani koja će se u Gospinom polju graditi za potrebe održavanja Svjetskog prvenstva u rukometu, budući da je naš grad jedan od gradova domaćina. No, da bi se projekt mogao realizirati, Gradska uprava će do travnja 2021. godine pokrenuti izmjene Detaljnog plana uređenja Gospinog polja, budući da je sukladno izrađenoj idejnoj studiji prostorno programskih kapaciteta odabrano rješenje dvorane bez pomičnog krova. Takvo rješenje, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ekonomski je bolje, a i troškovi održavanja dvorane bit će manji ukoliko objekt bude imao čvrsti krov. Nova dvorana bit će multifunkcionalna, no primarno usmjerena na potrebe sporta i dubrovačkih sportskih klubova, ali će se u njoj moći održavati i kongresi, sajmovi, koncerti, izložbe… zbog čega će biti samoodrživa. Novi objekt s postojećom dvoranom bit će povezana suhom vezom, čime ćemo dobiti jedinstveni kompleks u RH jer će se istovremeno na jedno mjestu imati tri terena dimenzija potrebnih za održavanje rukometnih i malonogometnih utakmica.
-Sigurni smo da će osim sportskih sadržaja, zbog svojih mogućnosti ista biti korištena za potrebe kongresa, sajmova, koncerata i raznih kulturnih programa, što je čini samoodrživom. U razradi cijele ideje dali smo zadatak da se dvorana može prilagoditi različitim varijantama – rekao je gradonačelnik. Napomenuo je kako će izgradnjom ove dvorane grad dobiti mogućnost organizacije dvoranskih sportskih natjecanja najviše kategorije te modernu multifunkcionalnu dvoranu za svakodnevno korištenje sportaša i rekreativaca.
-Ova dvorana bi u budućnosti udovoljila svim potrebama trenažnog i natjecateljskog programa svih naših klubova – rekao je dalje.
Ono što slijedi jest izmjena DPU-a i izrada projektne dokumentacije, a cilj je do kraja 2021. godine dobiti građevinsku dozvolu. Projekt bi se trebao financirati nacionalnim i europskim sredstvima, no još uvijek ne postoji procijenjena vrijednost radova.
Što se tiče postojeće dvorane, nju čeka energetska obnova, za što se čeka natječaj za financiranje, a potom i unutrašnje uređenje.
Ravnatelj JU Športski objekti Lukša Klaić rekao je kako će se nova dvorana graditi sa zapadne strane postojeće, na betonskim terenima preko terena s umjetnom travom.
Postavljeno je i pitanje kako će se dvoranom u budućnosti upravljati.
-Došli smo do ovog rješenja koje je sto posto održivo – rekao je gradonačelnik naglasivši kako Dubrovnik, za razliku od primjerice Zagreba ili drugih gradova, ima nedovoljno dvoranskog kapaciteta za udovoljiti svim zahtjevima dubrovačkog dvoranskog sporta.
-Naš glavni cilj je riješiti dvoranskom sportu infrastrukturu. Nema ni jedan grad u Hrvatskoj koji može u punom kapacitetu iskoristiti ovu dvoranu s kongresima, koncertima, sajmovima, kao što može Dubrovnik. Imamo sve, idealni smo za sve – objasnio je.

 

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist