Aktualno

Vićan i Vlahušić osvećuju se Kovačeviću?

Vićan i Vlahušić osvećuju se Kovačeviću?

Nakon dugog vremena pregovaranja, Uprava Libertasa i Sindikat radnika prošlog tjedna potpisali su Kolektivni ugovor, a od 1. siječnja ove godine na snagu je stupio i novi Pravilnik o radu.

I dok se gradonačelnik Andro Vlahušić na sjednici Gradskog vijeća pohvalio kako sve gradske tvrtke posluju pozitivno, među kojima i Libertas, koji ujedno, kako je rekao, ima najbolji Kolektivni ugovor u Hrvatskoj, u Sindikatu su tek dijelom zadovoljni. Prema njihovom mišljenju, pod krinkom povećanja plaća vozačima i mehaničarima, plaća je podignuta i ostalim zaposlenicima, nekima čak do 40 posto. No, zabrinjava činjenica da je prema novoj sistematizaciji, ukinuto radno mjesto glavnog skladištara, kojeg je do nedavno obavljao upravo sindikalac Baldo Kovačević. Kovačević to tumači kao pritisak na njega osobno kao glavnog sindikalnog povjerenika.

– Bio sam glavni skladištar, a sada je to radno mjesto pod krinkom nove sistematizacije navodno ukinuto. Dobio sam ponudu za evidentičara, a riječ je o sasvim drugom opisu posla.  Ipak, zadržat ću svoju plaću kao i drugi zaposlenici – ističe Kovačević i naglašava kako ga kao glavnog sindikalnog povjerenika nisu smjeli dovesti u neravnopravan položaj u odnosu na druge zaposlenike.

– Ponajviše zbog toga što sam član Nadzornog odbora kao predstavnik radnika, pa su me i po tom pitanju degradirali. To je očito upućeno od predsjednika Nadzornog odbora (op.a. Pera Vićana) i predsjednika skupštine, gradonačelnika, koji imenuje članove Nadzornog odbora i potvrđuje mene kao člana ispred radnika. Ili nije upoznat od strane naše Uprave ili je upoznat pa sudjeluje u tome – dodaje Kovačević.
– Ako je nekome podignuta plaća 40 posto, nikome nije ukinuto radno mjesto. A moga radnog mjesta više nema. Ovdje nije toliko riječ o plaći koliko o ukidanju radnog mjesta i dovođenja u neravnopravni položaj – rekao je Kovačević.
Također ističe kako bi pravna služba komunalaca u Zagrebu i pravna služba u Dubrovniku, mogle upravo zbog toga podići tužbu.

Više o ovoj temi i o novom Kolektivnom ugovoru u Libertasu pročitajte u novom broju duLista.

Odgovor Đura Deranje

Budući da do zaključenja teksta u ovom broju duLista nismo dobili odgovor direktora Đura Deranje, već je isti stigao naknadno, objavljujemo ga na našem portalu. .
 
– Točno je da je dana 25.01.2013. godine potpisan kolektivni ugovor između LIBERTAS-DUBROVNIK d.o.o. i Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i stambenim djelatnostima Hrvatske, Sindikalne podružnice LIBERTAS DUBROVNIK i da su dana 01.01.2013. godine stupili na snagu novi Pravilnik o radu i Pravilnik o plaćama, naknadama plaće i drugim materijalnim pravima radnika.
 
Predmetni Kolektivni ugovor sklopljen je na neodređeno vrijeme, a ugovoreno je da će se isti primjenjivati počevši od dana 01.01.2013. godine.
Novim pravilnicima i Kolektivnim ugovorom radnicima su zajamčena veća prava nego što su propisana Zakonom o radu.
Što se tiče plaća, i u novim pravilnicima i u Kolektivnom ugovoru postoji odredba koja izričito propisuje da nijednom radniku osnovna bruto plaća ne može biti niža od plaće koju je radnik primao prije stupanja na snagu novih pravilnika i kolektivnog ugovora.
Visine dodataka pa tako i oni za vozače određivane su prvenstveno prema kriterijima obima posla i uvjeta rada.
Otkazni rokovi i bolovanje regulirani su na način kako je propisano propisima koji reguliraju navedena pitanja dok su prava na otpremninu određena povoljnije za radnika nego što to regulira Zakon o radu.
Kolektivni ugovor potpisuju Uprava/direktor Društva i predstavnik sindikata, a ne svaki radnik ponaosob – ističe u svom odgovoru direktor Deranja.

Što se pak tiče ukidanja mjesta glavnog skladištara kojeg je obavljao sindikalac Baldo Kovačević, Deranja je istaknuo:
– Do promjena u organizaciji rada skladišta došlo je jer su to zahtijevale poslovne potrebe, odnosno kako bi se povećala efikasnosti i efektivnosti rada kao i iskoristivost radnog vremena. Nadalje, radno mjesto glavni skladištar koje je bilo predviđeno sistematizacijom radnih mjesta koja je stavljena van snage i radno mjesto skladištar evidentičar koje je predviđeno novom sistematizacijom radnih mjesta u bitnome se razlikuju jedan od drugog.

Pročitajte još

NOVI PROGRAM KINEMATOGRAFA DUBROVNIK Što pogledati u kinima?

Dulist

Odjel za pružanje palijativne skrbi proslavio deset godina

Dulist

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist