Aktualno

VESNA LUKIĆ, SANJA PUTICA I ANA MILIČIĆ ZA DULIST Jesu li žene danas diskriminirane u poslu?

dan zena 1

Obilježava se Međunarodni dan žena. Na ovaj poseban dan, odlučili smo čuti mišljenja triju žena koje rade u pretežito muškim okruženjima. Riječ je o predsjednici Udruge autobusera Ragusa Bus Vesni Lukić, voditeljici odnosa s investitorima i javnošću Atlantske plovidbe Sanji Putici te voditeljici Službe civilne zaštite Dubrovnik Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Ani Miličić. Osvrnule su se na svoje radne položaje u usporedbi s muškarcima, jesu li se ikad susrele s diskriminacijom zbog spola te zašto je važno slaviti, ali i svaki dan doživljavati kao Dan žena

Miličić navodi da je prije Civilna zaštita bila mjesto gdje su radili pretežno muškarci.

– Prije deset godina kada sam došla ovdje, moglo se reći da sam djelovala u muškom okruženju. Danas je sve više žena u Ravnateljstvu civilne zaštite, a i u cijelom sustavu, iako se i dalje može reći da je sustav dominantno muški. Meni to nikada nije predstavljalo problem, ali nisam na to gledala niti kao na osobitu prednost. I dalje mislim da je najvažnije kakav je tko kao čovjek, a sve ostalo je sporedno – komentirala je Miličić te je rekla da se susreće s istim izazovima kao svoje kolege te kako se ne osjeća ni zakinuto ni povlašteno, ali da se osjeća da mora biti i poslovna žena i domaćica.

– Jedini izazov koji, uvjetno rečeno, muški kolege nemaju je taj što mene, kad dođem doma s posla ili s terena koji zna trajati danima i tjednima, ne čeka žena koja je u međuvremenu ‘držala četiri kantuna od kuće’ – dodala je Miličić.

ana milicic003
 Ana Miličić

Lukić je istaknula da se skoro nikada nije osjećala diskriminiranom po spolu u svojoj karijeri.

– Stvarno moram priznati da ne vidim razliku između mene kao žene u ovom poslu i mislim da sve više ima žena koje se bave prijevozom. Ja ne vozim, samo imam prijevozničku tvrtku. Mislim da se i u ovom poslu gubi muška dominacija nad ženama jer ima sve više vozačica autobusa, a pogotovo auta i kombija. Ja ne vidim razliku između nas. Nisam ni u početku prijevozničkog poslovanja doživjela tu razliku, ne znam je li to do mene, ali stvarno nisam – rekla je Lukić, koja je dodala da se samo jednom u prethodnoj karijeri, susrela s diskriminacijom kao žena.

– Negdje u prošlom poslu u mješovitom okruženju, kad sam radila u agencijama po Dubrovniku, bio je jedan slučaj kad mi je šef rekao da ne mogu ići na određeni sajam jer sam žensko. Nisam do danas razumijela zašto ne bih negdje mogla ići jer sam žensko. Svakako, ubrzo sam napustila taj posao, ne zbog tog komentara nego jer je tvrtka ušla u probleme. U 20 godina radnog iskustva, to je bio jedini slučaj gdje me je netko diskriminirao kao ženu, prije i poslije je nastupala samo ravnopravnost – izjavila je Lukić.

autobuseri prijevoznici vesna lukic02
Vesna Lukić

Putica se također osvrnula na svoj rad kao žena u poslovanju koje se smatra pretežito ‘muškim’.

– Brodarstvo i pomorstvo primarno se smatraju muškom gospodarskom granom i zanimanjima, ali i tu se stvari mijenjaju. Primjerice, na čelu ECSA-e, europskog brodarskog udruženja je odnedavno žena. Što se Atlantske plovidbe tiče, podjednaki je broj muškaraca i žena u kompaniji tako da okruženje i nije baš muško i posluje se u duhu poštovanja i međusobnog uvažavanja – izjavila je Putica.

Putica, koja se bavila politikom, smatra da njen spol nije predstavljao nikakvu prepreku u karijeri ili napredovanju, ipak je dodala da je moguće da postoji jedna vrsta diskriminacije.

– Nevoljko svejedno priznajem kako su nam kvote i u politici i u upravljačkim strukturama još uvijek nužnost. Mislim da bi bez njih žena bilo još i manje na istaknutijim pozicijama – izjavila je Putica koja je ujedno i predsjednica udruge Krug na razini Hrvatske.

– Iako sam tek kratko na čelu Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, mogu reći kako sam tom ulogom itekako proširila svoje krugove. Upoznala sam veliki broj pametnih, sposobnih i nadarenih žena koje su svojim radom i nastojanjima pokrenule i poduzetništvo i različite institucije. Divim im se i cijenim ih i u svom ću mandatu nastojati poboljšati i umrežavanje žena u Krugu, ali i unaprijediti njihov položaj. U tom ćemo smislu u travnju u Dubrovniku imati i nacionalnu konferenciju Kruga o čemu ćemo vas izvijestiti – najavila je Putica.

sanja putica031
Sanja Putica

Kako će slaviti Dan žena?

Sve tri spomenute žene slavit će Međunarodni dan žena. Putica će provesti radno, pratit će predavanje o ‘ženama u obrazovanju nekad i sad’ gdje je Dubrovački ogranak udruge poslovnih žena Krug suorganizator te se u Atlantskoj plovidbi Dan žena obilježava zajedničkim ‘ženskim’ objedom, skraćenim radnim vremenom i nekim znakom pažnje od strane direktora. Lukić je rekla da će slaviti ovaj dan prvo radno, a onda će s kćerima obilježiti dan kako žele bez obzira što muški članovi obitelji odluče dok će se Miličić opustiti na ovaj dan.

– Ne znam zove li se to slavljenje Dana žena, ali s prijateljicama koristim sve dobre prilike pa ćemo tako ove godine iskoristiti pogodnosti povodom Dana žena i poći na večeru. Same plaćamo, naravno, za to smo se borile – rekla je Miličić kroz smijeh.

Sve tri žene se slažu da se treba svaki dan smatrati Danom žena

– Mislim da bi se svaki dan trebali muškarci i žene međusobno gledati ravnopravno s poštovanjem i ne praviti nikakve razlike jesmo li muški ili ženski, debeli ili mršavi, jedne ili druge vjere. Svaki dan bi trebali biti ljudi i s istim poštovanjem se gledati bez obzira bio dan muškaraca, žena, sinova, kćeri ili koga već – izjavila je Lukić, a s njom se složila i Miličić koja je nadodala da ipak može biti napredak u ravnopravnosti.

– Svaki dan treba biti sve. I dan žena, i starih, djece, zaljubljenih, bolesnih, planinara, civilne zaštite, zemlje, voda i svega što obilježavamo. Samo su ovakvi dani u godini prilika da to malo više osvijestimo. Pa tako i prilika da na Dan žena malo vidimo gdje smo u društvu. A o tome od mene puno bolje govore statistike. Bojim se da imamo još puno posla… – izjavila je Miličić, a Putica je komentirala kako žene sebe trebaju uvijek veličati.

– Smatram kako je najvažnije da žene znaju svakodnevno ‘slaviti’ sebe, da su svjesne svojih vrijednosti i mogućnosti, a ravnopravno ćemo društvo biti kad se i svako radno mjesto, plaća, položaj u društvu bude mjerio sposobnošću i zaslugama, a ne spolom. Time mislim na poslovno okruženje – komentirala je Putica.

Žene još uvijek imaju skoro 100 eura manju plaću od muškaraca, prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u četvrtom tromjesečju 2023. godine, iznosila je 1.589 eura za žene, a za muškarce 1.688 eura.

 

Pročitajte još

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist

[FOTO] PREDSTAVLJEN ROMAN ‘BLANK’ Životna ispovijest glumca Feđe Štukana

Dulist

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene goriva

Dulist