Županija

Veloluški srednjoškolci učili o osnovama STEM područja

U Veloj Luci je održana STEM radionica i StartUp Weekend za učenike srednje škole Vela Luka.

Radionice su se održale u sklopu projekta OPERA II – ‘Razvoj i promocija partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Dubrovačko-neretvanske županije’.

U dva dana, učenici su imali prilike naučiti više o osnovama poduzetništva i izradi poslovnog plana uz mentorice doc. dr. sc. Mariju Bečić, doc. dr. sc. Pericu Vojinić i koordinatoricu prof. dr. sc. Ivonu Vrdoljak Raguž sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Paralelno s navedenom radionicom, održana je i STEM radionica, koju su vodili Tomo Sjekavica, mag.rač., Ivan Grbavac, dipl.ing. i koordinatorica doc. dr. sc. Ivana Palunko, također sa Sveučilišta u Dubrovniku. Mentori su učenike upoznali s osnovnim pojmovima s osnovama programiranja u programskom jeziku Pythonu.

Idući dan srednjoškolci su kroz timski rad osmislili poslovne ideje i izradili prezentacije o razvoju, financiranju i plasmanu proizvoda u sklopu StartUp Weekenda, te su nakon održanih prezentacija i diskusije, dobili uvjerenja za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto.

Učenici koji su sudjelovali na STEM radionici drugi dan su, također kroz timski rad, naučili kako napraviti svoje DIY projekte pomoću Arduino razvojnih pločica, raznih senzora i ostalih elektroničkih komponenti. Upoznali su se i s više različitih STEM područja: elektrotehnikom, elektronikom i računarstvom, te su stekli kompetencije u području tehničke kulture u neformalnom obrazovnom sustavu. Nakon održanih radionica, učenicima su dodijeljena Uvjerenja za sudjelovanje.

Projekt OPERA II – „Razvoj i promocija partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Dubrovačko-neretvanske županije“ namijenjen je povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada kroz pripremu i provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja, te se u sklopu projekta diljem županije provode radionice na teme poduzetništva, STEM obrazovanja, jačanja kapaciteta i održivog funkcioniranja partnerskog vijeća te radionice za predstavnike institucija potencijalnih prijavitelja na natječaje Europskog socijalnog fonda.

Uz nositelja Dubrovačko-neretvansku županiju, partneri na projektu su Regionalna agencija DUNEA, Dubrovačka razvojna agencija DURA, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Dubrovnik, Korčulanska razvojna agencija za lokalni razvoj i poslovne usluge KORA, Sveučilište u Dubrovniku i Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Vrijednost projekta iznosi 1.496.681,54 kuna, te je financiran sto posto iz Europskog socijalnog fonda.

Pročitajte još

Prijavite se na radionicu ‘Računovodstveni okviri za paušalni obrt’ u Metkoviću

Dulist

Održan prvi sastanak hrvatskih partnera projekt dRural

Dulist

Prijavite se za izbor najbolje obrađene konavoske baštine

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija