Sport

VELIKO SLAVLJE U NOTTIGHAMU Bravo Ana, osvojen prvi WTA turnir!

konjuh nottingham

Ana Konjuh ostvarila je uspjeh karijere! Mlada dubrovačka tenisačica je na 250.000 dolara vrijednom WTA turniru Aegon Open u Nottighamu (Velika Britanija) stigla do svog prvog osvojenog WTA turnira, i to slavljem 1:6, 6:4 i 6:2 u finalu protiv 27-godišnje Rumunjke Monice Niculescu (61. na svjetskoj ljestvici).

Protiv Rumunjke koja je napravila najveće iznenađenje na turniru izbacivši u polufinalu prvu nositeljicu Poljakinju Agnieszku Radwansku Konjuh je prvi set odigrala nervozno, s podosta pogrešaka u igri. Niculescu je s dva breaka stigla do 5:0 kad je Dubrovkinja osvojila svoj prvi gem. Prvi set Niculescu je dovršila sa 6:1. Ostatak meča bio je potpuna suprotnost. Kao da se Konjuh opustila, riješila grča (možda ponajprije psihičkog zbog prvog finala) i opet nastavila igru koja ju je i dovela do finala. Niculescu je teško pronalazila odgovor na raznovrsnost udaraca sjajne 17-godišnjakinje. Prvi break za 3:0, potom obrana tri break prilike kod 0:40 i vodstvu 4:2. Na 5:3 Niculescu pritišće i s ostvarenom drugom break prilikom smanjuje na 5:4 sa servisom. Ipak, Konjuh stvara novu break priliku, koju i koristi za 6:4 u drugom setu. U trećem, odlučujućem setu Ana je najprije u prvoj igri obranila break priliku Rumunjke (30:40), a potom joj i oduzela servis te ga potvrdila za 3:0. Konjuh je tu prednost držala do samog kraja seta kojeg je dovršila breakom za 6:2 i veliko slavlje njenog tima na tribinama.

Podsjetimo, Konjuh je u Nottinghamu do samog finala nanizala četiri sjajne pobjede bez izgubljenog seta. Najprije je u 1. kolu prošla Amerikanku Shelby Rogers (6:0, 6:3), potom u 2. kolu šestu nositeljicu i 50. na svijetu, Australku Casey Dellacqua (6:4, 6:2), a zatim je u petak kiša ‘zakočila’ njen meč četvrtfinala protiv kvalifikantice, 19-godišnje Amerikanke Saschie Vickery (129.). Kiša je uporno padala i u subotu pa je nedjelja bila dan odluke. Ana je Saschiu Vickery tukla s glatkih 6:2 i 6:2, a već popodne ju je u polufinalu čekala Alison Riske (48.), također Amerikanka. I u tom meču je Ana pokazala raskoš svog talenta te i 5. nositeljicu turnira poslala kući s glatkih 6:4 i 6:3, premda je susret nekoliko puta prekidan zbog kiše.

– Hvala organizatorima, publici, mom stožeru i mojoj obitelji – kazala je kratko na kraju meča Ana Konjuh, koja je najavila povratak u Nottingham i dogodine.

Inače, do ponedjeljka je Anin najveći uspjeh bio na WTA turniru u Istanbulu u srpnju 2014. godine. Ostvarila je tada Konjuh seriju od pet pobjeda od kvalifikacija do polufinala, gdje ju je zaustavila Talijanka Roberta Vinci. Konjuh je osvajanjem turnira osigurala 280 bodova na WTA ljestvici, pa se idućeg ponedjeljka može očekivati Anin plasman karijere. Dosad joj je najbolja pozicija bila 84. mjesto.

 

Povijest Nottinghama
Legenda dvostruka pobjednica
Zanimljivost vezana za WTA turnir u Nottinghamu jest sama povijest turnira, posebno ženskog dijela. Naime, prije 2015. godine WTA turnir odigran je davnih 1971. do 1973. godine (zadnje četiri godine igrani su ITF turniri). Pobjednica prvog izdanja bila je Amerikanka Julie Heldman, a u iduće dvije godine njena sunarodnjakinja Billy Jean King, legenda svjetskog tenisa s osvojenih 12 Grand Slam turnira, od toga 6 Wimbledona, 4 US opena te jednog Australian Opena i Roland Garrosa. Lijepo je znati da se Konjuh uvrstila u takav krug pobjednica.

 

Osim novčane nagrade i bodova
Pehar posebnog značaja i neispijeni šampanjac
Ani Konjuh je, osim novčane nagrade i bodova na svjetskoj ljestvici, pripao pehar koji nosi ime Elene Baltache, britanske tenisačice ukrajinskog porijekla, koja je prošle godine izgubila životnu borbu s karcinomom, a bila je uzor mnogim mladim britanskim tenisačima i tenisačicama te višestruka prvakinja Velike Britanije. Ani je također pripala i velika boca šampanjca, ali kako je Dubrovkinja još uvijek maloljetna, nije se njim počastila.

 

Pročitajte još

[FOTO] ZA TRENERA I PRIJATELJA Memorijalna utakmica u spomen na Zlatka Sentića

Dulist

Juraj Barčot apsolutni rekorder Hrvatske

Dulist

ZLATNI ORLANDO Natjecanje okupilo 331 plivača iz 41 kluba

Dulist