GradUrednički izbor

VELIKA POMAMA ZA NOVIM GAY ‘IT’ MJESTOM U subotu se otvara ‘MILK’

MILK BAR LOGO

Vikend pred nama označit će prekretnicu u ponudi noćnog života grada. Prostorno pedeset ‘kvadrata’ velik, klub MILK, lociran u Ulici Marojice Kaboge, nastao je kao spontana ideja prateći ritam tržišta. Brojni pripadnici gay populacije već su godinama pa i desetljećima, rado viđeni gosti u Dubrovniku. Uvidjeli su to i partneri u ‘Celi’, a ritam gostiju gay populacije bio je, istaknut će nam, uočljiv i u drugim segmentima, poput najma apartmana.

– Pratimo trendove, pratimo svjetsku scenu. Velika je pomama za MILK-om i to nas jako veseli – istaknut će – u Dubrovniku postoji jako puno gay friendly barova, no ne i gay bar. Do ove subote, 7. svibnja!

‘MILK’ je dobio ime po američkom političaru i aktivistu, prvom deklariranom homoseksualcu izabranom na javnu funkciju, Harveyju Bernardu Milku, izabranom za člana Vijeća nadzornika San Francisca.

Banner 300x250 DU 1

Milk isprva nije bio zainteresiran ni za politiku ni za aktivizam, ali se nakon iskustva s kontrakulturom javno deklarirao kao homoseksualac i u dobi od oko 40 godina počeo baviti politikom i aktivizmom, navode javni izvori. Brojni članci, izvori, pa čak i filmovi, poput ‘The Times of Harvey Milk’ iz 1984. ili pak ‘Milk’ iz 2008. godine veličali su njegov lik i hrabrost, al ii iznimnu promociju gay prava. izabran je za vijećnika 1977. godine, u sklopu većih društvenih promjena koje su se odvijale u gradu. Tijekom karijere duge svega 11 mjeseci znakovito je poboljšao prava homoseksualaca u gradu. Bivši vijećnik Dan White izvršio je atentat na Milka i gradonačelnika Mosconeea 27. studenog 1978. godine, čime je, navodi profesor Peter Novak sa Sveučilišta u San Franciscu, Milk postao ‘ikona i mučenik za prava homoseksualaca’.

2002. godine proglašen je ‘najpoznatijim i najznačajnim deklariranim homoseksualcem ikad izabranim u Sjedinjenim Državama’. Posthumno mu je, 2009. godine, dodijeljena Predsjednička medalja slobode. I dan danas njegovo ime daje se mnogim mjestima, barovima i ostalim okupljalištima pripadnika gay zajednice, u znak zahvale za iskorak kojeg je učinio za sve koji se i danas bore s predrasudama.

Pročitajte još

Preminuo Jan Lotko, glazbenik DSO-a i profesor

Dulist

45. GODINA UNESCO-OVE BAŠTINE U GRADU U subotu otkrivanje simbola na Pilama!

Dulist

FRANKOVIĆ ČESTITAO NA VRHUNSKIM REZULTATIMA Judo klubovima Dubrovnik, Dubrovnik 1966 i Ura Nage te Jedriličarskom klubu Orsan

Dulist