GradUrednički izbor

VELIKA POMAMA ZA NOVIM GAY ‘IT’ MJESTOM U subotu se otvara ‘MILK’

VELIKA POMAMA ZA NOVIM GAY 'IT' MJESTOM U subotu se otvara 'MILK'

Vikend pred nama označit će prekretnicu u ponudi noćnog života grada. Prostorno pedeset ‘kvadrata’ velik, klub MILK, lociran u Ulici Marojice Kaboge, nastao je kao spontana ideja prateći ritam tržišta. Brojni pripadnici gay populacije već su godinama pa i desetljećima, rado viđeni gosti u Dubrovniku. Uvidjeli su to i partneri u ‘Celi’, a ritam gostiju gay populacije bio je, istaknut će nam, uočljiv i u drugim segmentima, poput najma apartmana.

– Pratimo trendove, pratimo svjetsku scenu. Velika je pomama za MILK-om i to nas jako veseli – istaknut će – u Dubrovniku postoji jako puno gay friendly barova, no ne i gay bar. Do ove subote, 7. svibnja!

‘MILK’ je dobio ime po američkom političaru i aktivistu, prvom deklariranom homoseksualcu izabranom na javnu funkciju, Harveyju Bernardu Milku, izabranom za člana Vijeća nadzornika San Francisca.

Milk isprva nije bio zainteresiran ni za politiku ni za aktivizam, ali se nakon iskustva s kontrakulturom javno deklarirao kao homoseksualac i u dobi od oko 40 godina počeo baviti politikom i aktivizmom, navode javni izvori. Brojni članci, izvori, pa čak i filmovi, poput ‘The Times of Harvey Milk’ iz 1984. ili pak ‘Milk’ iz 2008. godine veličali su njegov lik i hrabrost, al ii iznimnu promociju gay prava. izabran je za vijećnika 1977. godine, u sklopu većih društvenih promjena koje su se odvijale u gradu. Tijekom karijere duge svega 11 mjeseci znakovito je poboljšao prava homoseksualaca u gradu. Bivši vijećnik Dan White izvršio je atentat na Milka i gradonačelnika Mosconeea 27. studenog 1978. godine, čime je, navodi profesor Peter Novak sa Sveučilišta u San Franciscu, Milk postao ‘ikona i mučenik za prava homoseksualaca’.

2002. godine proglašen je ‘najpoznatijim i najznačajnim deklariranim homoseksualcem ikad izabranim u Sjedinjenim Državama’. Posthumno mu je, 2009. godine, dodijeljena Predsjednička medalja slobode. I dan danas njegovo ime daje se mnogim mjestima, barovima i ostalim okupljalištima pripadnika gay zajednice, u znak zahvale za iskorak kojeg je učinio za sve koji se i danas bore s predrasudama.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist