Kultura

VELIČANSTVENA MOZARTOVA OPERA U DVORU Projekt UŠ Luke Sorkočevića i osječke Akademije

Orkestar srednje škole Luke Sorkočevića pod ravnanjem dirigenta Slobodana Begića nastupit će u nedjelju 30. svibnja u atriju Kneževa dvora s početkom u 20.00 sati izvodeći s osječkom Operom Pannonicom – opernim ansamblom Akademije za umjetnost i kulturu, iz Osijeka komad ‘Cosi fan tutte’ Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Ova večer lijepog muziciranja rezultat je suradnje dubrovačke Umjetničke škole i Ansambla Pannonico, a režiju komada potpisuje umjetnički voditelj ansambla Berislav Jerković dok je kostimograf te scenograf Davor Molnar. Za klavirsku pratnju zadužen je Ante Blažević, a kao solisti nastupit će Fiordiligi – Iva Herman, Dorabella – Marija Ostrugnjaj, Despina – Katarina Šarić, Ferrando – Igor Krišto, Guglielmo – Blaž Galojlić – i don Alfonso – Berislav Jerković.

– Kako je Dubrovčanin Vlaho Ljutić profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, stjecajem okolnosti došli smo u bliži kontakt s njima. Odlučili smo zajedno napraviti projekt koji je vrlo bitan, a to je opera. Sada prvi put na razini srednje škole, a uz pomoć nastavnika UŠ Luke Sorkočevića koji su u orkestru i studenata Akademije iz Osijeka, imamo operu. To djelo je među najsloženijim u glazbi. Ono nadilazi simfonijske i komorne koncerte. Opera zapravo objedinjuje sve. Na ovaj način ćemo najprije učenicima koji su uključeni pokazati što znači rad na operi jer im je sutra to možda poziv, ali i publici pa će se onaj dio učenika koji u njoj ne sudjeluje s njom upoznati – kako ona nastaje te kako na daskama u konačnici izgleda – poručio je ravnatelj Begić.

Ulaz na izvedbu je slobodan te je na nju pozvana svekolika dubrovačka publika, a ako interes bude izniman, ističe Begić, nije je problem ponoviti isti dan.

Pročitajte još

U NEDJELJU Humanitarni koncert FA Linđo ‘Igrajte nam mužikaši’ ispred Dvora

Dulist

U PETAK ISPRED DVORA Pijanistica Naira Asatryan s DSO-om i dirigentom Ivanom Hutom

Dulist

KNJIGA TEKSTOVA PRVOG RAVNATELJA ARHIVA ‘Vučetić je jedan od prvih istraživača Dubrovnika’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija