Kultura

VELIČANSTVENA MOZARTOVA OPERA U DVORU Projekt UŠ Luke Sorkočevića i osječke Akademije

VELIČANSTVENA MOZARTOVA OPERA U DVORU Projekt UŠ Luke Sorkočevića i osječke Akademije

Orkestar srednje škole Luke Sorkočevića pod ravnanjem dirigenta Slobodana Begića nastupit će u nedjelju 30. svibnja u atriju Kneževa dvora s početkom u 20.00 sati izvodeći s osječkom Operom Pannonicom – opernim ansamblom Akademije za umjetnost i kulturu, iz Osijeka komad ‘Cosi fan tutte’ Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Ova večer lijepog muziciranja rezultat je suradnje dubrovačke Umjetničke škole i Ansambla Pannonico, a režiju komada potpisuje umjetnički voditelj ansambla Berislav Jerković dok je kostimograf te scenograf Davor Molnar. Za klavirsku pratnju zadužen je Ante Blažević, a kao solisti nastupit će Fiordiligi – Iva Herman, Dorabella – Marija Ostrugnjaj, Despina – Katarina Šarić, Ferrando – Igor Krišto, Guglielmo – Blaž Galojlić – i don Alfonso – Berislav Jerković.

– Kako je Dubrovčanin Vlaho Ljutić profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, stjecajem okolnosti došli smo u bliži kontakt s njima. Odlučili smo zajedno napraviti projekt koji je vrlo bitan, a to je opera. Sada prvi put na razini srednje škole, a uz pomoć nastavnika UŠ Luke Sorkočevića koji su u orkestru i studenata Akademije iz Osijeka, imamo operu. To djelo je među najsloženijim u glazbi. Ono nadilazi simfonijske i komorne koncerte. Opera zapravo objedinjuje sve. Na ovaj način ćemo najprije učenicima koji su uključeni pokazati što znači rad na operi jer im je sutra to možda poziv, ali i publici pa će se onaj dio učenika koji u njoj ne sudjeluje s njom upoznati – kako ona nastaje te kako na daskama u konačnici izgleda – poručio je ravnatelj Begić.

Ulaz na izvedbu je slobodan te je na nju pozvana svekolika dubrovačka publika, a ako interes bude izniman, ističe Begić, nije je problem ponoviti isti dan.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist