Kultura

Večeras “Razgovori o kazalištu” sa Željkom Turčinović od 19 sati u KMD-u!

Večeras s početkom u 19h na Velikoj Sceni održat će se “Razgovori o kazalištu” s dramaturginjom Željkom Turčinović uz vodstvo književnice Staše Aras. Ulazak na događanje u Kazalištu Marina Držića je slobodan!

Željka Turčinović rođena u Zagrebu, dubrovačkih je korijena po ocu. Nakon završetka Škole za ritmiku i ples započinje profesionalnu karijeru plesačice suvremenog plesa u prvom hrvatskom ansamblu, Studiju za suvremeni ples. Usporedo, diplomira jugoslavistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1977.), a nakon toga i dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Radila je kao dramaturginja i koreografkinja u mnogim hrvatskim kazalištima,zatim kao viša savjetnica za izvedbene umjetnosti u Ministarstvu kulture RH te urednica Dramskog programa Hrvatske radiotelevizije.

Bila je selektorica svih važnijih kazališnih festivala u Hrvatskoj i regiji (Marulićevi dani, Međunarodni festival malih scena u Rijeci, Dani satire, Naj, naj, naj festival, Gavelline večere, bosansko – hercegovačka selekcija MESS-a) te članica ili predsjednica žirija kazališnih festivala i nagrada. (Marulićevi dani, Male scene, Dani satire; nagrade Petar Brečić, Dubravko Dujšin, Vladimir Nazor i Orlando.)

Od 2001. godine vodi Hrvatski centar ITI (International Theatre Institut); glavna je urednica časopisa „Kazalište“ i specijalizirane teatrološke i dramske biblioteke Mansioni u kojoj je uredila preko četrdeset naslova. Također je članica uredništva prvog i jedinog časopisa za plesnu umjetnost u Hrvatskoj, „Kretanja“. Sudjeluje u različitim ekspertnim grupama za promociju hrvatske kazališne i dramske umjetnosti u inozemstvu te međunarodnim žirijima ( Slovačka, Srbija, Cipar). Dobitnica je dviju nagrada SLUK-a, 1995 i 1997. za najbolje scenske prilagodbe, te Nagrade Žar ptica za najbolju dramatizaciju, 2004.

Pročitajte još

Midsummer Scene Festival najavljuje kulturnu senzaciju na Lovrjencu!

Dulist

Obilježen Međunarodni dan Frankofonije u Saloči od zrcala

Dulist

Francuska alijansa Dubrovnik obilježava Međunarodni dan Frankofonije

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija