Grad

VEČERAS PROMOCIJA Saznajte tko su ‘osobe s individualitetom’!

VEČERAS PROMOCIJA Saznajte tko su 'osobe s individualitetom'!

Dođite na promociju jer ovo nije svakidašnje predstavljanje knjige. Ovo je sasvim nešto drukčije. Svi članovi Društva multiple skleroze otvorili su svoju dušu, a svi tekstovi zrače pozitivnom energijom. Ova knjiga je naše dijete, ponosni smo na nju – ističe predsjednica Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije Patricija Švaljek u najavi predstavljanja posebnog književnog izdanja ‘Mi osobe s individualitetom’ večeras u 18 sati u Gradskoj kavani.

-Pisali smo knjigu dvije godine. Polazeći od sebe, uvijek sam smatrala da su naši članovi zatvoreni i da bi bilo najbolje kad bi svoje emocije ‘bacili na papir’. Organizirali smo tzv. sate književnosti, sa željom da svu svoju borbu prenesu na papir. Nekad je najlakše tako se izraziti. Najprije je malo članova bilo zainteresirano, ali se s vremenom počelo otvarati, broj sudionika je rastao. Međutim, bilo je jako teško nekoga tko dvadeset godina nije pisao vratiti pisanju pa smo bili podijeljeni u timove s volonterima. Na kraju, kad su se ti radovi čitali, to je bilo izuzetno emotivno – kaže nam Švaljek, inače glavna urednica knjige, koja objašnjava i zanimljiv naziv knjige.

-Dugo nismo znali što bi stavili u naslov. Onda me je jedna mlada članica, prije nego će dobiti postotak invaliditeta, nazvala htijući mi reći: Sutra postajem osoba s invaliditetom. Greškom je rekla ‘individualitetom’, a ja sam promislila kako je to sjajan naslov za knjigu – ističe Švaljek te dodaje kako bi upravo ova posebna knjiga trebala pridonijeti cilju udruge, podizanju svijesti o multipla sklerozi u javnosti.

-Knjiga donosi 33 djela 17 različitih autora, osoba oboljelih od multiple skleroze. Inače, skupljeno je stotinjak radova, od haiku poezije do proze i skladane pjesme s notama, koji su prošli kroz nekoliko ruku. Na kraju su se ‘iskristalizirala’ 33 rada koja su uvrštena u knjigu – kaže nam Švaljek, ističući kako je knjiga imala jedan ‘poseban’ zadatak.

-Osim emotivne komponente, htjeli smo da naši članovi imaju nešto na što će biti ponosni darovati svojim članovima obitelji. Nešto što je njihov rad i što će predstavljati pravi poklon – ističe Švaljek.

Omot i naslovnicu radio je Pero Mrnarević, tekstove su lektorirale Matilda Perković, Lucijana Pendo i Anđela Džamarija, a knjiga se tiskala u Tiskari Hlad u Zaprešiću. Recenzenti knjige su akademik Luko Paljetak i Boris Njavro, koji će ujedno biti i voditelj promocije. Posebna gošća stiže iz Zagreba, a riječ je o Anđi Marić, koja je također oboljela od multiple skleroze, inače autorica predgovora knjige. Tekstove će interpretirati dramska umjetnica Jasna Jukić. Tekstove u knjizi prate i slike članove Društva i volontera.

Iz Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije naglašavaju kako je ulaz u Gradsku dvoranu omogućen s morske strane, iz Porta, prilagođen osobama s invaliditetom.
Sponzori Društva su Gradska kavana, Grad Dubrovnik, Importanne Resort i Kozmetički salon Beauty Line.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist