Aktualno

Večeras pogledajte dokumentarac o velikom Jupi

Večeras pogledajte dokumentarac o velikom Jupi

Uoči svečane ceremonije otvaranja 74. Dubrovačkih ljetnih igara, na prvom programu HRT prikazat će se dokumentarni film o Jošku Juvančiću (1936.-2021.), jednim od najplodnijih i najuspješnijih kazališnih režisera druge polovice 20. stoljeća. Film je režirao i montirao njegov sin Hrvoje, pa osim pregleda veličanstvenog umjetničkog opusa, film donosi i niz do sada neviđenih privatnih arhivskih materijala. Film možete pogledati večeras od 20:05 na Prvom.
Evo što je HRT napisao u najavi filma:

Miljenik i asistent oca suvremenog hrvatskog kazališta dr. Branka Gavelle Joško Juvančić, ili Jupa kako su ga svi zvali, također je svoj cijeli radni vijek bio i profesor glume na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti
Kroz njegovu su klasu od 1967. do 2001. prošli svi prvaci i najveće zvijezde hrvatskog glumišta, od Ivice Vidovića i Zlatka Viteza, preko Alme Price i Doris Šarić Kukuljica, pa do Gorana Grgića i Tarika Filipovića.

Rođeni Dubrovčanin iz Pila, jedan je od najvećih majstora ambijentalnog teatra Dubrovačkih ljetnih igara s antologijskim predstavama poput “Dubrovačke trilogije”, “Kako bratja prodaše Jozefa” ili “Ekvinocija”. Osim redateljskog i profesorskog rada Jupa je od 1972. godine bio prvo zamjenik, a od 1986. do 2001. godine i ravnatelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Upravo u tom razdoblju Dubrovačke ljetne igre ugostile su Daniela Day-Lewisa, Paola Maggelija, Dušana Kovačevića, Janusza Kicu i ostale kazališne zvijezde koje su ostavile najjači pečat na program Ljetnih igara još od prvih godina njihovog nastanka. Uza sve ovo, Jupa je bio poznat i kao vrlo duhovit čovjek i rado viđen gost u svim društvima.
U filmu sudjeluju: Ivica Boban, Hrvoje Ivanković, dr. Snježana Banović, dr. Ivica Prlender, Joško Ševo, Doris Šarić Kukuljica, Tahir Mujičić i ostali.
Snimatelj je Tomislav Trumbetaš, a autor glazbe Vjeran Šalamon.

Pročitajte još

17. TJEDAN PSIHOLOGIJE O važnosti mentalnog zdravlja svih uzrasta

Dulist

SEVERINA NAKON OBRATA ‘Sad ću ići do kraja, tražit ću samostalno skrbništvo’

Dulist

APEL ZA POMOĆ Obitelj Ujdur treba pomoć, majka Kristina je teško bolesna

Dulist