Aktualno

Večeras pogledajte dokumentarac o velikom Jupi

josko juvancic jupa

Uoči svečane ceremonije otvaranja 74. Dubrovačkih ljetnih igara, na prvom programu HRT prikazat će se dokumentarni film o Jošku Juvančiću (1936.-2021.), jednim od najplodnijih i najuspješnijih kazališnih režisera druge polovice 20. stoljeća. Film je režirao i montirao njegov sin Hrvoje, pa osim pregleda veličanstvenog umjetničkog opusa, film donosi i niz do sada neviđenih privatnih arhivskih materijala. Film možete pogledati večeras od 20:05 na Prvom.
Evo što je HRT napisao u najavi filma:

Miljenik i asistent oca suvremenog hrvatskog kazališta dr. Branka Gavelle Joško Juvančić, ili Jupa kako su ga svi zvali, također je svoj cijeli radni vijek bio i profesor glume na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti
Kroz njegovu su klasu od 1967. do 2001. prošli svi prvaci i najveće zvijezde hrvatskog glumišta, od Ivice Vidovića i Zlatka Viteza, preko Alme Price i Doris Šarić Kukuljica, pa do Gorana Grgića i Tarika Filipovića.

Rođeni Dubrovčanin iz Pila, jedan je od najvećih majstora ambijentalnog teatra Dubrovačkih ljetnih igara s antologijskim predstavama poput “Dubrovačke trilogije”, “Kako bratja prodaše Jozefa” ili “Ekvinocija”. Osim redateljskog i profesorskog rada Jupa je od 1972. godine bio prvo zamjenik, a od 1986. do 2001. godine i ravnatelj dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Upravo u tom razdoblju Dubrovačke ljetne igre ugostile su Daniela Day-Lewisa, Paola Maggelija, Dušana Kovačevića, Janusza Kicu i ostale kazališne zvijezde koje su ostavile najjači pečat na program Ljetnih igara još od prvih godina njihovog nastanka. Uza sve ovo, Jupa je bio poznat i kao vrlo duhovit čovjek i rado viđen gost u svim društvima.
U filmu sudjeluju: Ivica Boban, Hrvoje Ivanković, dr. Snježana Banović, dr. Ivica Prlender, Joško Ševo, Doris Šarić Kukuljica, Tahir Mujičić i ostali.
Snimatelj je Tomislav Trumbetaš, a autor glazbe Vjeran Šalamon.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist