KulturaŽupanija

VEĆ VIĐENA IDEJA? Ukupna vrijednost festivala Josea Cure iznosi oko dva milijuna kuna

VEĆ VIĐENA IDEJA? Ukupna vrijednost festivala Josea Cure iznosi oko dva milijuna kuna

Našem tjedniku nedavno se obratila idejna začetnica festivala klasične glazbe u Orebiću, Sandra Milankov, tvrdeći kako je njenu ideju kopirao i preuzeo slavni argentinski tenor Jose Cura, čiji je festival ovih dana održan u ovom prekrasnom gradiću. Puno je neodgovorenih pitanja o tome kako se organizirao i odvijao festival, te kako je ‘logistički’ pokriven, stoga smo poslali upit organizatoru – Turističkoj zajednici Općine Orebić.
– Pelješac festival Orebić 2022., čiji je generalni direktor svestrani umjetnik, slavni argentinski maesto i tenor Jose Cura, okupit će 20., 21. i 22. srpnja na ljetnoj pozornici na lokaciji Mlinica u Orebiću više od stotinu umjetnika. Uz Bukureštanski metropolitan orkestar, nastupit će zbor i solisti umjetnika Nacionalne opere iz Bukurešta i nama posebno drag zbor Osnovne škole Orebić – naglasili su za početak iz TZ-a Orebić, a sudionici su smješteni u hotelima ili u privatnom smještaju na području općine, naglasili su.

– Ukupna vrijednost festivala iznosi oko dva milijuna kuna što uključuje sve troškove, kao i troškove honorara, a veći dio pokriven je putem sponzorstva i donacija, dok TZ općine Orebić sudjeluje s nešto više od 400 tisuća kuna – u odgovoru nam je napisao Mladen Đeldum, direktor TZ Orebić, te dodao kako je maestro Cura nastupio bez naknade.

Pitali smo i je li TZ općine Orebić upoznata, kao organizator, S činjenicom kako je ‘Pelješac Festival Orebić 2022’ kopija ‘Festivala Grada Kapetana’ kojeg je pokrenula gospođa Sandra Milankov 2021. godine te jesu li upoznati s time kako je već poslana opomena pred tužbu zbog krađe intelektualnog vlasništv, o čemu je DuList također pisao.

– Nažalost, upoznati smo s činjenicom kako je gospođa Milankov poslala dopis u kojem se poziva na povredu prava verbalnog žiga, na koji smo već odgovorili te duboko vjerujemo kako će se sve riješiti na obostrano zadovoljstvo bez potrebe vođenja nepotrebnih sudskih postupaka. Cijenim gospođu Milankov koja godinama ljetuje na Pelješcu i već je smatramo Pelješčankom, a prošle je godine organizirala jednodnevni koncert u orebićkoj trajektnoj luci potpuno drugačijeg imena i koncepta. Također napominjemo da je vizualni identitet našeg novog festivala pod oznakom ‘Pelješac Festival Orebić 2022’ predmetom odgovarajuće pravne zaštite, što dovoljno govori o osnovanosti zahtjeva gospođe Milankov. Jedina poveznica s ovogodišnjim višednevnim festivalom je veliki maestro i argentinski tenor Jose Cura kojem je tada bila agentica i koji je bio glavna zvijezda koncerta – istaknuo je Đeldum te mađu ostalim istaknuo kako je ‘Turistička zajednica općine Orebić u ovoj manifestaciji prepoznala veliku priliku za gospodarski razvoj Orebića i čitavog Pelješca te pozicioniranje poluotoka na svjetsku kartu ljetnih festivala.’

MNJB

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist