Županija

VAŽNO PITANJE Kako upravljati našom ‘naturom’?

VAŽNO PITANJE Kako upravljati našom 'naturom'?

Dvodnevni seminar ‘Identifikacija i upravljanje morskim Natura 2000 područjima’ održan je u Hotelu Lero u sklopu projekta ‘Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom natura 2000 mrežom na moru’.

Projekt provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji sa splitskom Udrugom Sunce i ekološkom udrugom Green Home iz Crne Gore te Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore, a glavni cilj projekta je poboljšati upravljanje morskim Natura 2000 područjima u prekograničnom području. Provodi se u okviru Prekograničnog programa IPA Hrvatska – Crna Gora, a ukupna vrijednost mu je oko 2,5 milijuna kuna.

Sudionici seminara bili su predstavnici nadležnih institucija, organizacija civilnog društva i ostalih sektora vezanih uz zaštitu prirode iz Hrvatske i Crne Gore, ali i drugih zemalja EU. Cilj je bio upoznati sudionike s obvezama upravljanja morskom Natura 2000 mrežom i raspraviti glavne probleme upravljanja i potencijalna rješenja te oblike uključenosti i međusektorsku suradnju u upravljanju morskom Natura 2000 mrežom.

Tako su predstavnici resornog ministarstva, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, ali i predstavnici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu predstavili zakonske okvire provođenja morskom Natura 2000 mrežom kao i dosadašnja iskustva, dok je predstavnik Europske komisije govorio o Natura mreži iz EU perspektive te o stanju na Mediteranu, biogeografskim procesima i međugraničnoj suradnji.

Izuzetno korisna predavanja bila su ona predavača iz UK, Italije i Irske, koji su polaznicima prenijeli svoja iskustva u upravljanju Naturom. Kao vrlo značajan segment seminara ocijenjene su i panel-rasprave, u kojima su sudjelovali, osim predstavnika nedležnih institucija i organizatora seminara, i sudionici iz drugih javnih ustanova koje se bave zaštitom prirode, predstavnici nacionalnih parkova i parkova prirode, pri čemu je bilo govora o svakodnevnoj problematici upravljanja i problematici preklapanja nadležnosti te načinima kako postojeće probleme najbolje riješiti kroz pravni okvir, ali i svakodnevnu praksu.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist