Aktualno

VATROGASNE MJERE Milanović predlaže fiksiranje tečaja franka na 6,39 kuna

VATROGASNE MJERE Milanović predlaže fiksiranje tečaja franka na 6,39 kuna

Vlada će Saboru predložiti fiksiranje tečaja švicarskog franka na 6,39 kuna na razdoblje od godinu dana, a na trošak financijskih institucija.

Izjavio je to na izvanrednoj konferenciji za medije premijer Zoran Milanović, a fikciranje franka utvrdit će se izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju.

– Odlučio sam da Saboru Vlada uputi izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna na sljedećih godinu dana i da trošak toga ide na teret financijskih institucija. Ovu odluku smo donijeli u kratkom i intenzivnom postupku koji je bez presedana – izjavio je Milanović, poručivši građanima koji su zaduženi u švicarskim francima da mogu mirno spavati i ne gledati više tečajnu listu.

– Za godinu dana mogući su razgovori o konverziji kredita u kunske, ali u tome će nam trebati pomoć Hrvatske narodne banke – rekao je premijer, a na novinarsko pitanje je li svjestan da ovakva odluka otvara mogućnost za tužbe, odgovorio je:

– Moguća je jedino tužba Ustavnom sudu. Tužbe banaka nisu moguće, ja sam tu da zaštitim svoje građane.
No, prema izjavi predsjednika Hrvatske udruge banaka Zorana Bohačeka za televiziju N1, Milanović je prekršio dogovor s bankama.

– Banke zadržavaju pravo da se zaštite na sve moguće načine – izjavio je Bohaček.
Iz udruge Franak ističu kako Vladina odluka nije dovoljna za odustajanje od prosvjeda.
– Svakako ćemo razmotiri ovaj prijedlog Vlade, ali mi je rok nejasan: tečaj će se fiksirati na godinu dana, a ovo je izborna godina, što znači da bi se našim problemom početkom 2016. godine mogla baviti neka druga Vlada – izjavio je za HRT Božo Ivošević iz Udruge Franak.

Trenutno je stanje, istaknuo je, neodrživo.
– Mi sada imamo kamatnu stopu 3,23 uz tečaj od 6,39 kuna. Kamate jesu nešto niže, ali je tečaj otišao gore za nekih 80 posto od tečaja po kojem smo dobivali naše kredite od banaka – istaknuo je te dodao kako je za udrugu fiksiranje tečaja prihvatljivo samo kao privremena mjera.

Pročitajte još

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist

Potrebica: Prijateljstvo Dubrovnika i Vukovara započeto na žrtvi u Domovinskom ratu traje i trajat će

Dulist

Britanski turoperator povećava broj zračnih linija prema hrvatskoj obali

Dulist