Aktualno

36 SMRTNO STRADALIH Neiskustvo posade često dovodi do – nesreće

Nasukana jedrilica

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u protekloj 2014. godini koordinirala je u 342 akcije na moru u kojima je spašeno 774 osobe i 215 plovila, dok je nažalost 36 osoba smrtno stradalo.

Kako se ističe iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, tijekom prošle godine spašeno je 128 osoba više nego u 2013. godini, ali je zato broj smrtno stradalih za 15 veći nego prethodne godine, dok se dvije osobe vode kao nestale.

Lani se tako dogodilo 15 sudara plovila, 8 udara plovila u kopno i 60 nasukanja, dok je zbog potonuća plovila poduzeto 15 akcija, a zbog požara na plovilima 8 akcija spašavanja plovila i posada. Akcija spašavanja bilo je i na dubrovačkom području.

Najveći broj intervencija na moru, ukupno njih 59, poduzet je zbog kvarova pogonskih strojeva na plovilima, upravljačkim sustavima, a manji broj intervencija poduzet je zbog nestanka pogonskoga goriva na plovilma.

U nesrećama i nezgodama na moru 30 osoba je ozlijeđeno te se ukupno u 33 slučaja inteverniralo organiziranjem hitnog medicinskog prijevoza pacijenata, intervencijom / transportom medicinskog osoblja do / na pozicije nesreće ili medicinskim savjetima.

Roniocima je pomoć pružana ukupno 17 puta (10 na boce, 7 na dah), 8 akcija je poduzeto zbog nezgoda daskaša, gotovo upola manje nego prethodne 2013. godine, te je spašeno ukupno 14 kupača.

– Ukoliko se zanemari broj pomorskih nesreća i nezgoda uzrokovanih vremenskim nepogodama, statistika stradavanja na moru i dalje ukazuje kako se najveći broj nesreća na moru događa upravo zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i nepropisnog ponašanja članova posade, što je nažalost postalo pravilo, stoga se svim sudionicima u pomorskom prometu redovito savjetuje slušati vremenske prognoze, usklađivati plovidbe morem sa razinama stečenih nautičkih osposobljenosti i znanja, a što svakako onda može značajno pripomoći i u već spomenutim slučajevima pogibelji za posade i plovila kada se nađu pod udarom nepovoljnih vremenskih prilika na moru – ističu iz Ministarstva.

Zamjetan je porast trenda slanja lažnih uzbuna (false alert) koji se tijekom 2014. godine dogodio čak 34 puta, stoga se svim nautičarima opetovano preporuča povremena obnova stečenih znanja upravljanja brodicama i jahtama i pridržavanje pravila i propisa o sigurnosti plovidbe morem.

Pročitajte još

NEBOJŠA STOJČIĆ Moramo raditi na brendu Dubrovnika kao sveučilišnog grada. Izblijedio je s jačanjem turizma

Andrea Falkoni Račić

BERBA JAGODA U DOLINI NERETVE Najranije do sada s cijenom od tri i pol eura

Dulist

[VIDEO] Suludo pretjecanje preko pune crte na Pelješcu

Dulist