DuList PROMO

VANJA LJUBOTINA IZ PELJEŠKIH VRHOVA Spoj modernog pristupa i tradicije pelješkog kraja

VANJA LJUBOTINA IZ PELJEŠKIH VRHOVA Spoj modernog pristupa i tradicije pelješkog kraja

Vanja Ljubotina već dvanaest godina uspješno spaja moderni pristup vinarstvu poštujući tradiciju pelješkog kraja. Osim svog enološkog puta, rada u vinariji i vinogradu, otkrio nam je i kako provodi svoje slobodno vrijeme.

Kako Vas je život doveo na Pelješac, točnije u Janjinu?
Po završetku fakulteta u Istri, u Pelješkim vrhovi PZ Janjina se tražio enolog/rukovoditelj vinarije te sam nakon kratkog razmišljanja počeo raditi 2009. godine. U Janjini sam upoznao suprugu te osnovao obitelj.

Kako ste se odlučili da želite biti enolog?
Rođen sam u Rijeci te sam nakon završetka srednje škole odlučio upisati studij vinarstva u Poreču. Uvijek me je fasciniralo vinarstvo i taj jedan godišnji pokušaj gdje se čovjek može izraziti kroz određenu strast i ljubav.

Opišite nam malo Vaš posao i koji Vam je najzanimljiviji, a koji najteži dio?
Radim najljepši posao na svijetu. Mnogi ljudi nemaju tu sreću raditi ono što žive. Kada svako jutro s laptopom i kavom u ruci idete na posao i svaki put pozdravite vinariju kao živo biće. Taj posao postane dio vas. Najzanimljiviji dio mog posla je kada s podrumarom Zoranom Granićem zvanim Dundo obilazim vinariju, probam vina. Ispred svake bačve čeka vino za probu koje se ponaša poput čovjeka pa se mijenja, oblikuje i sazrijeva. Često znamo vinima dati ljudske osobine kao na primjer ‘trenutno je u pubertetu’. Najteži dio posla je berba odnosno prerada, ali samo u fizičkom smislu. Taj osjećaj kada od grožđa možete predvidjeti tijek i pravac kojim će vino ići te već planirati proizvod je zanimljiv, ali i odgovoran jer o mom radu djelomično ovisi kvaliteta vina koju su mi povjerili naši zadrugari sa svojim grožđem.

Plavac mali Vam je velika ljubav, možete li nam pojasniti malo tu vezu?
Plavac mali je kralj hrvatskih vina, a po toj logici Pelješac je kraljevstvo hrvatskih vina. Plavac mali je izazov. Ima odlike viših alkohola, niskih kiselina i nekada težih tanina, a vi odlučite napraviti vino srednjih alkohola, svježih kiselina i mekanih tanina i nađete ljubitelje koji su na to dugo čekali. Kako sam iz Rijeke, uvijek je na stolu za blagdane stajao Plavac mali i to je bio znak okupljanja i slavlja. A sada ga i proizvodim. Neopisivo.

Što inače radite kada niste u vinariji?
Kada nisam u vinariji, onda sam u lozi, maslinama, smilju ili na moru. Aktivan sam član DVD-a Janjina i vatrogastvo mi je druga strast. Isto tako proučavam povijest Pelješca koja je fascinantna. Stvarno mogu reći da uživam što radim.

Kakva je bila ova godina za Pelješke vrhove i kakva vina očekujete?
Berba 2020. je bila odlična. Manji urodi, ali odlična kvaliteta što dokazuje i prodaja. Iz berbe 2020. na tržište izlaze iznenađenja. Kako mi iz vinarije volimo reći upravi zadruge ‘malo smo se igrali.’

Pročitajte još

Otkrijte najbolje slot igre u hrvatskim online kasinima

Dulist

Zanimljive činjenice o automatima za igre

Dulist

Nije šala! Od danas u TuttoBene popust 40 posto na sve!

Dulist