Kultura

‘Van sebe’ – prva ovoljetna premijera na Igrama

Prva dramska premijera na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama autorski je projekt Nataše Rajković, Ivana Penovića i glumačkog ansambla ‘Van sebe’, koji će biti izveden 13., 14. i 15. srpnja u 21.30 sati u Lazaretima. Probe se trenutno odvijaju u Zagrebu, a predstava nastaje u sklopu projekta ‘Luka sanjara’ sufinanciranog sredstvima programa Europske unije ‘Kreativna Europa’ u kojem su Dubrovačke ljetne igre vodeći partner.
Dramaturšku okosnicu jednog dijela ‘Van sebe’ čini forma već u praksi provođenih radionica za migrante, omogućujući različite izvedbene iskaze koji u satiričkoj, tragičkoj, pseudodokumentarnoj noti prokazuju sav besmisao nastojanja da se drugog i drugačijeg kontekstualizira birokratskim rječnikom europskog odnosa naspram iskustva migranata. U drugom dijelu, ‘Van sebe’ se bavi psihološkim i osobnim aspektima migracija, osjećajima ljudi koji se iseljavaju, sele i doseljavaju. Bavi se i onima koji tim kretanjima svjedoče.
Potrebom da se sve informacije, podaci i komunikacije provuku kroz vlastite osjećaje kako bi se osjećajima dali razumni i činjenični temelji, a podacima i brojevima dodale priče i ljudi.

– Predstava ‘Van sebe’ bavit će se svim onim što čovjek koji odlazi ostavlja za sobom a sviđa mu se, i onim što želi naći, čemu se nada. Bavit ćemo se pitanjem hospitaliteta, prava svakog čovjeka da dođe na tuđe tlo i ne osjeća se kao neprijatelj, jer mi imamo priliku ono što je Kant mislio, živjeti i osjećati – poručuju autori.
Režiju ‘Van sebe’ potpisuju Nataša Rajković i Ivan Penović, kostimografkinja je Ana Mikulić, dizajner svjetla Elvis Butković dok glumačku ekipu čine Nikša Butjer, Nataša Kopeč, Romina Tonković, Suzana Brezovac i Pavle Vrkljan.
Nataša Rajković radi kao dramaturginja, predavačica i redateljica u različitim autorskim kombinacijama i produkcijskim kontekstima. Od 2004. do 2018. godine bila je umjetnička ravnateljica Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Ivan Penović od 2012. godine radi kao dramaturg na produkcijama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, HNK Varaždin, ZKM-a, Dubrovačkih ljetnih igara i Teatra &TD, a od 2014. režira predstave nastale prema vlastitim tekstovima te osvaja brojne nagrade. Od 2019. godine je umjetnički voditelj Kazališne družine KUFER.

Pročitajte još

Predstava ‘Pod istim krovom’ izvedena u Lazaretima

Dulist

Večer lijepih nota u Dvoru uz violinisticu Evu Šulić i DSO

Dulist

Komorni sastav DSO-a s violinisticom Evom Šulić u četvrtak u Dvoru

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija