Aktualno

UZ MISU I PROCESIJU Danas slavimo Korosante

UZ MISU I PROCESIJU Danas slavimo Korosante

Danas katolici slave Tijelovo, Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove ili kako je među dubrovačkim pukom uvriježeno – Korosante.

Ovaj katolički blagdan obilježava se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa, a u Hrvatskoj se vodi kao neradni dan i spomen je na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Tijelovo se kao blagdan pojavljuje u 13. stoljeću, odnosno uvodi se u Njemačkoj 1253. godine. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove euharistijsko slavlje u 19 sati u katedrali Gospe Velike predslavit će dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Nakon mise ulicama Grada proći će procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom i uz pjevanje euharistijskih pjesama iskazujući i svjedočeći tako svoju vjeru u Isusa prisutnog u euharistiji.

Mise i procesije na Tijelovo bit će i u drugim župama i crkvama diljem biskupije.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist