AktualnoUrednički izbor

UZ FESTU DuList daruje besplatan prilog o našem Parcu!

naslovnica sveti vlaho prilog

Stigla nam je 1048. Festa svetog Vlaha. Mi smo i ove godine odlučili našim čitateljima pokloniti tradicionalni prilog posvećen našem Parcu na 36 stranica. Možete ga pronaći u novom broju DuLista koji je od ove srijede na kioscima.

Kako i sama tradicija izrade ove posebne knjižice nalaže, prve stranice ‘rezervirane’ su za riječi rektora Crkve sv. Vlaha, don Tomu Lučića. Osvrnuo se don Toma na Festu nekad – i sad.

‘Dan ki dohodi nami jednom na godište’ ne može proći bez festanjula, svjetovnih domaćina proslave. Ovogodišnji festanjuli kapetan Ivica Đurđević – Tomaš i obrtnik Ivica Vrlić otvorili su nam vrata svoga doma. Biti festanjulima za njih je ogromna čast, ponos i radost.

Vratili smo se 100 godina unatrag i provjerili kako je izgledala Festa 1920. godine. Saznali smo zanimljive činjenice!

Ivo Ruso od svoje je desete godine s barjakom na Festi. Prošle je godine prvi put povijao barjak predstavljajući svoju Župu svetog Nikole iz Čilipa. Ispričao nam je svoju priču, kao i Darko Čanić iz Rožata koji dužnost trombunjera obavlja od 1998. godine. Najljepši dio Feste za njega je procesija.

Smokovljanin Mato Katičić svoju ljubav prema narodnom blagu i njegovanju tradicije prenosi na najmlađe. Njegovi burali prepuni su komada primorske narodne nošnje, a danas broji preko dvadeset primjeraka. Za ovog, ujedno voditelja KUD-a Primorska lijera, njihova vrijednost je nemjerljiva.

Potrudili smo se i ovoga puta, kroz nove i posebne priče, donijeti dašak ponosa i sreće koje osjećaju svi sudionici. Nadamo se kako ćete uživati u našem novom prilogu!

Živio sveti Vlaho!

Pročitajte još

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist

[FOTO] PREDSTAVLJEN ROMAN ‘BLANK’ Životna ispovijest glumca Feđe Štukana

Dulist

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene goriva

Dulist