Zanimljivosti

Utječu li roditelji na izbor zanimanja?

Utječu li roditelji na izbor zanimanja?

Svaki osmaš, a pogotovo maturant izborom škole i fakulteta na neki način zapečati svoju sudbinu.

Barem što se zanimanja tiče. No, iako je mladima omogućen izbor između 2 tisuće različitih zanimanja, većina njih se, piše EduCentar odlučuje za ona koja su jako 'tražena' na tržištu rada. Portal EduCentar istražio je tako u kojoj mjeri na taj izbor utječu obrazovanje i poslovna dostignuća roditelja. Anketa je provedena na više od 400 ispitanika.

A evo i rezultata:
Čak 60 posto ispitanika navelo je kako usmjerenje roditelja i njihov poslovni doseg nisu nimalo utjecali na izbor njihov školovanja. Znatan dio ispitanika naglasio je da su samostalno odlučivali o svom životu i slijedili svoje želje i interese: „Ja sam osoba koja sama odlučuje, tome su me naučili moji roditelji.“, navodi se u priopćenju EduCentra.

No, na 28 posto ispitanika roditelji su imali utjecaj, ipak ne u potpunosti. Navode, naime, da su ih roditelji usmjerili na pravi put i motivirali za veći poslovni uspjeh.

– Uvijek su me poticali da učim i stremim ka boljem. Oni imaju srednju stručnu spremu, a ja višu – objasnio je jedan sudionik istraživanja. Pod izravnim utjecajem svojih roditelja kod izbora zanimanja bilo je 12 posto ispitanih.

 

Pročitajte još

[FOTO] Pridvorska folklorna skupina zabalala u Gradišću i Beču

Dulist

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist