GradUrednički izbor

USVAJANJE TEK KRAJEM OŽUJKA Za izmjene GUP-a stiglo više stotina primjedbi!

USVAJANJE TEK KRAJEM OŽUJKA Za izmjene GUP-a stiglo više stotina primjedbi!

Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrov­nika izazvale su veliko zanimanje dubrovačke javnosti. O tome najbo­lje svjedoči i broj pristiglih prijedloga, primjedbi i mišljenja tijekom javne rasprave, koja je, podsjetimo, trajala od 12. do 21. studenog 2020. Njihova obrada je još u tijeku, a izvješće u ovom trenutku ima skoro 800 stranica! Iako je u isto vrijeme održana i javna rasprava o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja, za taj je dokument još 4. siječnja ove godine objavljeno izvješće o provedenoj jav­noj raspravi, a konačni prijedlog tog dokumenta pred gradskim vijećnicima trebao bi se naći uskoro, na sjednici krajem veljače. No, GUP će na usvaja­nje, kako sada stvari stoje, tek krajem ožujka. Naime, završetak izrade Izvje­šća očekuje se najkasnije do 10. veljače 2021. Nakon toga slijedi utvrđivanje konačnog prijedloga plana te ishođe­nje potrebnih suglasnosti.
Analiza je još u tijeku
— Prostorni plan uređenja Grada Dubrovnika je plan višeg reda te ga je potrebno usvojiti prije GUP-a. On je plan šireg područja u odnosu na GUP te u tom smislu postupak izrade istog ima prioritet u odnosu na GUP – navode u odgovoru iz Grada Dubrovnika na naše pitanje kad se očekuje završe­tak i objava izvješća o javnoj raspravi za Generalni urbanistički plan, s obzi­rom da je izvješće za PPU objavljeno još početkom godine.
Inače, za GUP je pristiglo i puno više primjedbi pa je njihova obrada iziski­vala i puno više vremena.
— Na GUP je zaprimljeno stotinjak podnesaka od kojih većina sadrži više primjedbi unutar sebe tako da možemo govoriti o više stotina pri­mjedbi. S obzirom da je obrada i ana­liza istih još uvijek u tijeku, trenutno ne možemo dati točnu statistiku, a o količini materijala govori činjenica da Izvješće trenutno broji 781 stranicu – ističu iz Gradske uprave.
Kad je riječ o Prostornom planu ure­đenja, iz Gradske uprave napominju kako je nakon objave izvješća o javnoj raspravi utvrđivan Konačni prijed­log plana te je ishođeno pozitivno mišljenje Zavoda za prostorno uređe­nje Dubrovačko-neretvanske župa­nije. Konačni prijedlog upućen je na suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imo­vine. Nakon toga će se uputiti odgovori sudionicima javne rasprave, a tek onda slijedi usvajanje na Gradskom vijeću te objava u Službenom glasniku kada će isti i stupiti na snagu.
S obzirom kako se usvajanje izmjena i dopuna GUP-a prvotno očekivalo do Feste sv. Vlaha, a danas je taj rok poma­knut za kraj ožujka, pitanje je hoće li aktualna gradska vlast imati vremena pokrenuti cjelovite izmjene ovog pro­storno-planskog dokumenta koje bi u sebi trebale sadržavati i konzervator­sku podlogu za buffer zonu.
Jer, izbori su treće nedjelje u svibnju, a njima prethodi i raspuštanje Grad­skog vijeća. Stoga je sasvim realno za očekivati kako će generalne izmjene GUP-a dočekati novi saziv Gradskog vijeća.
— Ovo je rezultat na prethodnu reakciju na izmjene prostora koje su se dogodile. Neću govoriti o pojedi­nim zgradama, ali mislim da svi ovdje možemo navesti pet istih građevina koje nam bodu oči. Želimo izmije­niti GUP i uvesti sklad, GUP koji res­pektira infrastrukturu. Posao nije završen. Završit će se tek kada iduće godine započnemo s izmjenama koje će strateški promatrati prostor. Grad se od Orsule do Kantafiga ne može više širiti, nego prema novim prostorima. Moramo i očuvati prostor što nam je ostalo za buduće naraštaje – istaknuo je gradonačelnik Mato Franković tije­kom javnog izlaganja izmjena i dopuna GUP-a 17. studenog 2020. godine.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 3. veljače 2021.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović