Kultura

USUSRET SV. VLAHU Predstavljanje knjige Josipa Kajinića ‘Kardinal Franjo Šeper: uloga i značenje u promjenama u Katoličkoj Crkvi i društvu’

Predstavljanje knjige dr. sc. Josipa Kajinića ‘Kardinal Franjo Šeper: uloga i značenje u promjenama u Katoličkoj Crkvi i društvu’ održat će se u četvrtak 20. siječnja s početkom u 18 sati u dvorani Ivana Palva II, a u sklopu tribina ‘Ususret sv. Vlahu. Knjigu će uz autora predstaviti i recenzent dr. sc. Jakša Raguž (Hrvatski institut za povijest).

Monografija mladoga istraživača Josipa Kajinića o kardinalu Franju Šeperu (1905.-1981.) rezultat je višegodišnjega istraživačkog rada u domaćim i inozemnim arhivima. Osim Šeperove biografije donosi se i čitav niz novih podataka o njegovu djelovanju na položaju zagrebačkoga nadbiskupa (1960.-1969.), ali i prefekta vatikanske Kongregacije za nauk vjere (1968.-1981.). Šeper je ne samo svjedočio osuvremenjivanju (tal. aggiornamento) Crkve već je u tome procesu bio aktivni protagonist, a imenovanjem na mjesto prefekta spomenute kongregacije (1968.) postao je de facto desna ruka pape Pavla VI. Obavljajući tu službu, kao jednu od najodgovornijih u rimskoj Kuriji, zalagao se oživljavanje zaključaka Drugoga vatikanskoga sabora kao što su, naprimjer, veće sudjelovanje laika u crkvenome životu, trajni đakonat, za ekumenski dijalog kršćanskih crkava, ali i međureligijski dijalog.

U svojoj je matičnoj nadbiskupiji, a preko nje i u čitavoj Katoličkoj crkvi u domovini, poticao razvoj katoličkoga vjerskog tiska, obrazovnih ustanova, karitativni rad te dušobrižništvo iseljeništva. Veliki je bio njegov angažman i u pitanju prostorne reorganizacije katoličkih dijeceza na području tadašnje Jugoslavije, kao i u procesima uravnoteženja crkveno-državnih odnosa nakon potpisivanja diplomatskoga protokola 1966. godine o kojemu se u knjizi daju novi podaci i pogledi. Šeper je bio ne samo jedan od najviše rangiranih Hrvata u povijesti Svete Stolice, nego i jedan od najvažnijih domaćih prelata u 20. stoljeću. Sadržaj knjige jasno daje odgovor na pitanje zašto je Franjo Šeper išao ususret promjenama i ostvario iznimno uspješnu crkvenu karijeru: jer je bio sposoban čovjek s karakterom koji je poštivao hijerarhiju i načela te bio iskren i otvoren. Kardinal Šeper imao je višestruke veze i s našim gradom: prvi ga je put posjetio upravo za Festu sv. Vlaha 1941. godine kao mladi svećenik i tajnik nadbiskupa Stepinca koji je te godine predvodio Festu, a trideset godina kasnije, na znamenitoj jubilarnoj Festi 1972. godine Šeper je zajedno s američkim kardinalomWrightom predstavljao papu Pavla VI i propovijedao. Boravio je u Dubrovniku više puta, između ostaloga i 1967. godine prilikom povratka s hodočašća u Svetu Zemlju.

Predavanje će se prenositi uživo na mrežnoj stranici http://www.festa.hr na kojoj će se moći pogledati još neko vrijeme. U skladu s protuepidemiološkim mjerama, broj mjesta u dvorani je ograničen na 25 osoba.

Pročitajte još

NAJLJEPŠI DAR ZA ROĐENDAN VELIKOG SLIKARA Bukovčevi ‘Konavoski tkalci’ vratili se doma

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 167 godina rođen Vlaho Bukovac

Dulist

Mladi glazbenici Barbara Ćorak i Ivo Baule održat će koncert u čast Vlahu Bukovcu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija