Kultura

USUSRET SV. VLAHU Druga tribina o baroknom uređenju Moćnika dubrovačke katedrale

USUSRET SV. VLAHU Druga tribina o baroknom uređenju Moćnika dubrovačke katedrale

Druga tribina iz ciklusa ‘Ususret sv. Vlahu’ održat će se u četvrtak, 28. siječnja u 19 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, a zbog epidemiološke situacije moći će se pratiti jedino putem izravnog prijenosa na internetu. Tema tribine je ‘Barokno uređenje Moćnika dubrovačke katedrale’, a predavač je dr. sc. Daniel Premerl, s Instituta za povijest umjetnosti.

Moćnik katedrale Gospe Velike dovršen je 1721. godine, osam godina nakon blagoslova sadašnje barokne katedrale (1713.) izgrađene nakon Velike trešnje iz 1667. godine. U nju su upravo na blagdan sv. Vlaha 1721. godine svečanom pokorničkom procesijom vraćene svetačke relikvije spašene iz ruševina stare romaničke katedrale koje su se 54 godine čuvale u kapitulu dominikanskoga samostana. Svečani prijenos svetačkih moći simbolički je označio konačni dovršetak izgradnje nove katedrale, ali je istodobno bio i važna potvrda kontinuiteta.

Bogato urešeni katedralni Moćnik važan je spomenik kršćanske duhovnosti starih Dubrovčana, ali i remek-djelo barokne umjetnosti u Hrvatskoj. Na njegovome uređenju radili su talijanski i domaći majstori (drvorezbari, klesari, pozlatari, kipari i slikari), među kojima slikar Petar Mattei Matejević (1670.-1726.), arhitekt Marino Gropelli (1662.-1728.) koji je projektant nove barokne crkve sv. Vlaha, marmoraro Carlo delli Frangi, a ikonografski program najvjerojatnije je osmislio isusovac o. Bernard Zuzorić (1683.-1762.). Matejević i delli Frangi u katedrali su zajednički ostvarili i monumentalni bočni oltar sv. Bernarda, financiran iz ostavštine kanonika arhiđakona Bernarda Đorđića (Giorgi).

Cijelo umjetničko uređenje Moćnika usmjereno je da vjerniku pruži čvrstu ideju o slavi mučeništva i vječnoga života. To je postignuto ne samo cjelokupnim ugođajem, već i rasporedom relikvija, simbolima, biblijskim citatima i slikama kojima se posebno ističu dva velika Matejevićeva platna koja prikazuju alegoriju Vjere i alegoriju Mučeništva.

Tribina se može pratiti na mrežnoj stranici, na kojoj se prenose svi dijelovi crkvenog programa Feste sv. Vlaha 2021. te na internetskim kanalima Dubrovačke biskupije (mrežna stranica, YouTube kanal i Facebook stranica).

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist