Kultura

Uz ‘Jazz & Wine’ završio festival ‘Glazba i riječ’

Uz koncert pod nazivom ‘Jazz & Wine’ u utorak je u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju zatvoren 16. festival Glazba i riječ.

Nastupili su voditelji umjetničke udruge Konavle art: Ivan Kušelj, truba, Đive Kušelj, flauta, Stefani Grbić, klavir, zajedno sa Antom Džamarijom, bas gitara i Alan Polzer, bubnjevi. Na programu su bila izvedena djela Astora Piazzolle, Jacquesa Lousiera i Claudea Bollinga Suita za flautu i jazz trio, i Toot suita za trublju i jazz trio. Suita za flautu je napisana 1973. godine te je snimljena kao LP ploča 1975. godine u sastavu samog skladatelja Bollinga, te priznatog flautistu Jean – Pierre Rampal, basista Max Hediguera i bubnjara Marcela Sabiania za CBS Masterworks Records and Columbia Masterworks. Album je iste godine nominiran za nagradu Grammy, za najbolju izvedbu komorne glazbe. Toot suita za trublju i jazz trio premijerno je izveo francuski virtuozni trubljač Maurice Andre 1980. godine a snimljena je 1981. godine.

Glazbenu večer je uljepšala poezija fra Ivana Kramara i akademika Luka Paljetka, a oduševljena publika je uživala u okusima vina Dubrovačkih podruma te je izmamila i bis G. Martin ‘Soir de fête’.

Na ovogodišnjem 16. festivalu Glazba i riječ, umjetnička udruga Konavle art organizirala je šest glazbenih događanja i promociju knjige “Od mrvice do lavice” Karmen Kmetović Prkačin. Održali su se koncerti klasične glazbe: Duo Đuzel, Ansambl Glazbene staze, Barbara Ćorak i Ivo Baule, opera W. A. Mozarta Figarov pir koju je izveo operni ansambl Opera Pannonica uz orkestar Umjetničke škole Luke Sorkočevića uz dirigenta Slobodana Begića, te etnomuzikološki projekt Dine Bušić i Melite Ivković uz Edina Karamazova na otvaranju Festivala i jazz glazba na zatvaranju Festivala. Nastupilo je 40 glazbenih umjetnika iz Hrvatske, Europe i svijeta (Dubrovnik, Zagreb, Zadar, Split, Poljska, Grčka, Singapur, Južnoafrička Republika…) koji su nastupali u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, Domu kulture u Cavtatu i Kući Bukovac.

Foto: Luči Kušelj

Pročitajte još

Uspješno završen ovogodišnji ciklus izvedbi Renesansnog vrta ‘Amaryllis’

Dulist

Izvrstan spoj violine i glasovira u izvedbi Alene Baeve i Vadyma Kholodenka

Dulist

Igre prigodnim programom obilježile 750 godina od proglašenja Dubrovačkog statuta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija