Kultura

Uz ‘Jazz & Wine’ završio festival ‘Glazba i riječ’

Uz 'Jazz & Wine' završio festival 'Glazba i riječ'

Uz koncert pod nazivom ‘Jazz & Wine’ u utorak je u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju zatvoren 16. festival Glazba i riječ.

Nastupili su voditelji umjetničke udruge Konavle art: Ivan Kušelj, truba, Đive Kušelj, flauta, Stefani Grbić, klavir, zajedno sa Antom Džamarijom, bas gitara i Alan Polzer, bubnjevi. Na programu su bila izvedena djela Astora Piazzolle, Jacquesa Lousiera i Claudea Bollinga Suita za flautu i jazz trio, i Toot suita za trublju i jazz trio. Suita za flautu je napisana 1973. godine te je snimljena kao LP ploča 1975. godine u sastavu samog skladatelja Bollinga, te priznatog flautistu Jean – Pierre Rampal, basista Max Hediguera i bubnjara Marcela Sabiania za CBS Masterworks Records and Columbia Masterworks. Album je iste godine nominiran za nagradu Grammy, za najbolju izvedbu komorne glazbe. Toot suita za trublju i jazz trio premijerno je izveo francuski virtuozni trubljač Maurice Andre 1980. godine a snimljena je 1981. godine.

Glazbenu večer je uljepšala poezija fra Ivana Kramara i akademika Luka Paljetka, a oduševljena publika je uživala u okusima vina Dubrovačkih podruma te je izmamila i bis G. Martin ‘Soir de fête’.

Na ovogodišnjem 16. festivalu Glazba i riječ, umjetnička udruga Konavle art organizirala je šest glazbenih događanja i promociju knjige “Od mrvice do lavice” Karmen Kmetović Prkačin. Održali su se koncerti klasične glazbe: Duo Đuzel, Ansambl Glazbene staze, Barbara Ćorak i Ivo Baule, opera W. A. Mozarta Figarov pir koju je izveo operni ansambl Opera Pannonica uz orkestar Umjetničke škole Luke Sorkočevića uz dirigenta Slobodana Begića, te etnomuzikološki projekt Dine Bušić i Melite Ivković uz Edina Karamazova na otvaranju Festivala i jazz glazba na zatvaranju Festivala. Nastupilo je 40 glazbenih umjetnika iz Hrvatske, Europe i svijeta (Dubrovnik, Zagreb, Zadar, Split, Poljska, Grčka, Singapur, Južnoafrička Republika…) koji su nastupali u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, Domu kulture u Cavtatu i Kući Bukovac.

Foto: Luči Kušelj

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist