Hrvatska

USTAVNI SUD Povlaštenima ostaju povlaštene mirovine

USTAVNI SUD Povlaštenima ostaju povlaštene mirovine

Pravo na povlaštene mirovine i dalje imaju svi oni koji su na nju imali pravo do trenutka njihovog ukidanja.

Odlučio je tako Ustavni sud Republike Hrvatske. U tu kategrirju spadaju i sami ustavni suci, ali i predsjednik Republike te svi saborski zastupnici kao i državni dužnosnici koji su ispunjavali uvjete za povlaštenu mirovinu do siječnja 2102. godine, kada je Vlada donijela odluku o njihovom ukidanju.

– Zastupnik nakon prestanka zastupničkog mandata ima pravo na zastupničku mirovinu prije ispunjenja općih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ako je najmanje četiri godine, odnosno jedan pun mandat obnašao dužnost zastupnika te ima najmanje 25 godina mirovinskog staža i navršenih 60 godina života – muškarac, odnosno 55 godina života – žena.

Zastupnik koji je zastupničku dužnost obnašao prije stupanja na snagu ovoga Zakona, a nije ostvario pravo na zastupničku mirovinu, ima pravo na zastupničku mirovinu prema propisima koji su važili u vrijeme kad je obnašao zastupničku dužnost, bez obzira na vrijeme podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na zastupničku mirovinu – odluka je ustavnih sudaca. Jednako tako ističe se kako je Ustavni sud krenuo od činjenice da su mandat zastupnika i obnašanje zastupničke dužnosti u Hrvatskom saboru konstitutivni elementi višestranačkog demokratskog sustava, najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske.

– Oni su konstitucijski izraz javnog interesa u izgradnji hrvatske demokratske države (članak 1. Ustava), koji se kao takav mora prihvatiti i s kojim se mora računati pri uređivanju prava i obveza zastupnika u Hrvatskom saboru – objasnili su suci svoju odluku.
Kad je riječ o predsjedniku RH, on po prestanku obnašanja dužnosti ima pravo na mirovinu, a njena se svota određuje kao starosna mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Odlučeno je i kako predsjednik Republike po prestanku mandata za obavljanje poslova ureda ima pravo na dva državna službenika, osobnog vozača i službeno osobno vozilo te da se troškovi ureda podmiruju iz državnog proračuna.

Izvor: Seebiz

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist