Kultura

Uskoro osmo izdanje dubrovačkog ‘Poznog ljeta’

Uskoro osmo izdanje dubrovačkog 'Poznog ljeta'

Dubrovački simfonijski orkestar od 28. kolovoza do 23. rujna ove godine priređuje osmo izdanje svog glazbenog festivala ‘Dubrovnik u pozno ljeto’. U godini u kojoj Orkestar slavi 95. obljetnicu postojanja, festival će se održati u nešto drugačijem izdanju od prvotno planiranog, no kao i prethodnih godina, ljubitelji glazbe doći će na svoje. Publiku očekuje devet koncerata, a kao i svake godine, program festivala obuhvaća simfonijske koncerte, recitale i jazz glazbu.
-Globalna pandemija promijenila je naše živote, no unatoč svim izazovima, Dubrovački simfonijski orkestar se posvetio tome kako publici pružiti najbolje od klasične glazbe i jazza. Ove godine slavimo 250. godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena. Imat ćemo nekoliko koncerata isključivo njegove glazbe, a ove godine je posebno zanimljiv i koncert popularne klasike, jazz i filmske glazbe koji priprema B&P Septet DSO-a. U trenutcima izazova i nesigurnosti, vjerujemo da ćemo svojim naporima i nevjerojatnom moći glazbe pomoći iscijeliti i donijeti utjehu u ovom kaotičnom vremenu. – istaknuo je šef dirigent DSO-a i glazbeni direktor festivala, Marc Tardue.
Festival će otvoriti istaknuta pijanistica Jasminka Stančul, uvijek rado viđena gošća Orkestra i Grada, dok će koncertom ravnati šef dirigent DSO-a, Marc Tardue. U povodu 250. rođendana Ludwiga van Beethovena, izvest će se njegov Koncert za klavir i orkestar br. 1 u C duru te Simfonija br. 8 u F duru. U nastavku festivala slijedi suradnja s Laus akademijom Dubrovnik, vrsnim profesorima Goranom Končarom, Leonidom Sorokowim, Brunom Vlahekom i Dubravkom Vukalović te njihovim učenicima. Slijedi recital Vida Veljaka i Dore Iveković, nastup Gudačkog kvarteta DSO-a, recital pijanista Marina Limića; Brass & Percussion septet DSO-a koji priprema atraktivni koncert popularne klasike, potom donacijski recital Naire Asatrian za Društvo distrofičara. invalida celebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko-neretvanske župnije, kao i crossover koncert More Love Ensemble koji na jedan sasvim novi način donosi djela najvećih hrvatskih skladatelja.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist