Crna kronika

USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg pročelnika dubrovačkog katastra i četvorice geodeta

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana među kojima je i bivši pročelnik Područnog ureda za katastar Dubrovnik.

Naime, kako se navodi u priopćenju USKOK-a, optužnica je podignuta protiv D. M. (1954.), B. P. (1969.), S. Č. (1976.). B. I. (1966.), P. Ć. (1984.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Optužnicom se, navodi se u priopćenju, prvookrivljenom, kao pročelniku Područnog ureda za katastar Dubrovnik, Državne geodetske uprave, stavlja na teret da je, od početka 2010. godne do 23. svibnja 2016., s više stranaka dogovorio da će im, uz novčanu nagradu, izraditi geodetske projekte za izgradnju stambenih građevina ili za promjenu oblika katastarskih čestica, iako je znao da nije ovlašten za izradu takvih projekata.

Kako bi prikazao da je geodetske projekte izradila ovlaštena osoba, s drugo, treće, četvrto i petookrivljenim kao vlasnicima Ureda ovlaštenog inženjera geodezije i trgovačkih društava registriranih za obavljanje geodetskih poslova, dogovarao je da će tako sačinjene projekte potpisati i ovjeriti pečatom svojih Ureda. Nakon što su tako sačinjeni geodetski projekti predani Područnom uredu za katastar Dubrovnik, prvookrivljeni je iste ovjeravao svojim potpisom i pečatom, čime je potvrdio da su isti izrađeni u skladu s geodetskim i katastarskim propisima i da odgovaraju svrsi za koju su izrađeni.

Nadalje, prvookrivljeni je, od početka listopada 2015. do ožujka 2016. godine, na nagovor i traženje četverookrivljeng, kao odgovorne osobe jednog trgovačkog društva registriranog za obavljanje stručnih geodetskih poslova, a u cilju pribavljanja koristi tom trgovačkom društvu, u najmanje dva navrata svojim potpisom i pečatom Područnog ureda za katastar Dubrovnik izvršio ovjeravanje geodetskih projekata koje je izradilo navedeno društvo, iako isti nisu bili izrađeni u skladu s geodetskim i katastarskim propisima i kao takvi nisu mogli biti potvrđeni od strane Područnog ureda za katastar Dubrovnik.

Na opisani način prvookrivljeni je pribavio nepripadnu imovinsku korist od ukupno najmanje 40.700,00 kuna i 4.300 eura.

U optužnici je predloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

Pročitajte još

TJEDNO IZVJEŠĆE POLICIJE Čak 179 osoba s nogom ‘na gasu’

Dulist

Zaustavljen u Vela Luci, napuhao 1,8 promila

Dulist

ODBIO TEST NA DROGE U Dolima prouzročio prometnu nesreću, kažnjen s 22.300 kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija