Aktualno

URUČENE NAGRADE LAUREATIMA Hudspeth supruzi: Đurđice, hvala ti što si me učinila dubrovačkim zetom

svecana sjednica nagrade laureatima 1

Najsvečaniji dio današnje sjednice Gradskog vijeća uz dan Grada Dubrovnika bila je dodjela nagrada ovogodišnjim laureatima. Nagrade za životno djelo dobili su Donald W. Hudspeth te posthumno Aljoša Nikolić.
Godišnje nagrade dobili su Stijepo Koporčić, dr. Darko Kristović, Dominko Radić, prof. Ante Skaramuca posthumno te Škola Filma Šipan.
U ime nagrađenim uzvanicima se obratio Donald W. Hudspeth.
-U ime svih laureata čast mi je zahvaliti se Gradskom vijeću za ova priznanja. Svi smo jako zahvalni što ste nas izabrali. Mogu reći u ime svih nas da bez podrške naše obitelji, prijatelja i kolega ništa ovo ne bi bilo moguće – rekao je Hudspeth. Osobno se zahvalio RIT-u na potpori u proteklih više od 25 godina, ali i na potpori koju su on i RIT imali na svim razinama, od Grada Dubrovnika preko županije do države. Posebnu zahvalu uputio je ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu. Hudspeth se u svom obraćanju zahvalio i svojoj obitelji, njegovim kćerima te supruzi Đurđici bez čije ljubavi i potpore ništa od ovoga ne bi bilo moguće.
-Đurđice, hvala ti što si me učinila dubrovačkim zetom – rekao je Don Hudspeth.

O laureatima: 
Stjepan Koporčić 42 godine bio je učitelj razredne nastave koji je cijeli svoj vijek proveo na istom radnom mjestu – u Područnoj školi OŠ Ivana Gundulića – Šipanska Luka.
Darko Kristović doktor je medicinskih znanosti, specijalist anesteziologije i reanimatologije te subspecijalist intenzivne medicine zaposlen u KB Dubrava. Ujedno je crkveni orguljaš koji već dvadesetak godina uz blagdan Velike Gospe održava koncerte nastupa u Dubrovačkoj katedrali.
Umirovljeni dočasnik Hrvatske ratne mornarice Dominko Radić nagradu Dubrovnika zaslužio je svojim humanitarnim djelovanjem. Nesebično je sudjelovao u akcijama spašavanja na moru tijekom kojih he do sada spasio ukupno 23 osobe. Dobitnik je Plave vrpce Vjesnika i posebnog priznanja Plave Vrpce Vjesnika.
Ante Skaramuca bio je glazbenik, pedagog, umjetnik i gitarist koji je cijeli radni vijek proveo kao profesor gitare u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića i odgojio mnoge generacije mladih glazbenika. U najtežim danima za Dubrovnik u Domovinskom ratu, 5. prosinca 1991., sudjelovao je na koncertu u sklopu obilježavanja 200. godišnjice Mozartove smrti.
Udruga Škola filma Šipan 2023. godine proslavila je veliki jubilej – 20 godina kontinuiranog rada i organizacije Ljetne škole filma. Povodom jubileja objavljena je i monografija Filmski otok.
Donald W. Hudpseth bivši je dekan američkog koledža RIT Croatia, a nominiran je zbog razvoja percepcije Dubrovnika kao sveučilišnog grada, u Hrvatskoj i inozemstvu, te utjecaja na gospodarski i turistički razvoj Grada. Kroz svoj dugogodišnji mandat predsjednika i dekana RIT Croatia dao je veliki doprinos području obrazovanja te značajno doprinio razvoju i oblikovanju visokog obrazovanja u Hrvatskoj.
Aljoša Nikolić bio je pukovnik Hrvatske vojske, dragovoljac Domovinskog rata od ožujka 1991. te zapovjednik i jedan od osnivača legendarnog Odreda naoružanih brodova Dubrovnika. Početkom agresije na Dubrovnik, Ajoša Nikolić je s Miljenkom Bratošem i Rudijem Butkovićem osnovao Odred naoružanih brodova kojim je zapovijedao do njegovog raspuštanja krajem 1992.

Pročitajte još

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist

BIG GAME OREBIĆ Ekipa ‘Ma Lu’ najuspješnija, ulovili tunu od 53 kilograma

Dulist

CRVENI KRIŽ POZIVA Daruj krv i spasi život

Dulist