Županija

URBAN-WASTE Ispunite anketu o otpadu

URBAN-WASTE Ispunite anketu o otpadu

Otpad nije samo ekološki problem već predstavlja i gospodarski gubitak.

Stanovnici Europe godišnje proizvedu u prosjeku 481 kilogram komunalnog otpada! Kako promijeniti način proizvodnje i potrošnje da bismo proizvodili manje otpada uz istovremenu uporabu otpada kao resursa?

Projekt Urbane strategije gospodarenja otpadom u turističkim gradovima (URBAN-WASTE) bavi se problematikom prevencije i upravljanja otpadom u gradovima s visokom stopom turizma. Cilj je smanjenje proizvodnje otpada kao i poboljšanje gospodarenja komunalnim otpadom te ponovno uvođenje otpada kao resursa u urbane tokove. Projekt je započeo u lipnju 2016. i trajat će tri godine. U njegovoj provedbi sudjeluje 28 partnera iz 13 različitih europskih zemalja, a Regionalna razvojna agencija DUNEA jedini je hrvatski partner.

URBAN-WASTE će, kao dio projektnih aktivnosti, provesti metaboličku analizu, kvantificirajući protok materijala koji prolaze kroz pilot područja. Također, kroz projekt će se prikupljati uvidi i mišljenja stručnjaka koji se bave gospodarenjem otpada, stanovnika koji rade u sektoru turizma i turista kako bi se došlo do zaključaka na koji način turističke aktivnosti utječu na proizvodnju i upravljanje otpadom na 11 pilot lokacija diljem Europe.

Područje Dubrovačko-neretvanske županije je jedna od pilot lokacija, stoga pozivamo sve stanovnike naše Županije koji djeluju na PODRUČJU GOSPODARENJA OTPADOM (upravna tijela za gospodarenje otpadom, tvrtke i obrti za prikupljanje, obradu i procesuiranje otpada, ekološke udruge,…) i / ili u SEKTORU TURIZMA (hotelijeri, ugostitelji, turističke agencije, vodiči,…) da rješavanjem anketa daju svoj doprinos u formiranju strategija za prevenciju i upravljanje otpadom.

Ankete se mogu pronaći na stranicama DUNEA-e, a nakon što ih se ispuni potrebno ih je elektronskim putem dostaviti na e-mail adresu: ipozniak@dunea.hr.

Izvor: DUNEA

Pročitajte još

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist

ČESTITKA ŽUPANA ‘Našoj mladeži otvaramo perspektivu za rad i uspjeh’

Dulist

POLICAJCI PREDSTAVILI SVOJE ZVANJE Dani otvorenih vrata u Pločama i Metkoviću

Dulist