Kultura

Uputite se na posljednju ovogodišnju ‘Šetnju kroz povijest Mlina’

Uputite se na posljednju ovogodišnju 'Šetnju kroz povijest Mlina'

U nedjelju 17. listopada s početkom u 16 sati održat će se posljednje ovogodišnje Šetnje kroz povijest Mlina na hrvatskom jeziku. Događaj je besplatan i nije se potrebno prethodno najavljivati. Okupljanje je ispred donjeg ulaza u hotel Astareu (kraj unutrašnjeg bazena), a predviđeno trajanje programa je sat i trideset minuta.

Organizator ovog programa je TZO Župa dubrovačka, a inicijator i voditelj Vedran Mezei, autor romana Treći ključ čija se radnja velikim dijelom odvija na povijesnim lokalitetima obuhvaćenim ovim edukativnim obilaskom.

Šetnje kroz povijest Mlina (A Walk Through Mlini’s History), novi su turistički sadržaj koji se od ovog ljeta počeo održavati u Župi dubrovačkoj i već na samom početku izazvao je veliko zanimanje gostiju. Upravo zbog toga plan je da se program nastavi i narednih sezona.

U ovom događaju sudionicima će biti predstavljena župna crkva svetog Ilara kao i pojedinosti vezane uz Veliku trešnju iz 1667. godine u kojoj je sakralno zdanje potpuno uništeno. Kroz priču o crkvici svetog Roka govorit će se o brojnim epidemijama kuge koje su prošlih stoljeća harale Republikom nakon čega se šetnja nastavlja obližnjom plažom. Ondje se posjetiteljima otkrivaju detalji o boravku svetog Ilara u Župi dubrovačkoj i čuvenoj legendi koja se veže uz ime ovog sveca. Po dolasku u Beterinu zainteresirani će imati priliku saznati zanimljivosti o bogatim pučanima Dubrovačke Republike kao i o rusko-crnogorskoj opsadi Dubrovnika iz 1806. godine kada je ljetnikovac Bettera opljačkan i spaljen. Na taraci stare kuće bit će predstavljeni detalji o povijesti ljetnikovca, a pored priča o navodnim seansama prizivanja duhova, najviše će biti govora o Ruđeru Boškoviću, najslavnijoj povijesnoj ličnosti koja je ondje boravila. Posljednja zanimljivost šetnje jest Čempres Ruđera Boškovića nominiran za Hrvatsko stablo 2021. godine. Na kraju programa sudionici će imati priliku kupiti knjigu Treći ključ po promotivnoj cijeni.

Pročitajte još

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist