DuList IN

UNSEEN Stiže treće izdanje malog festivala s velikim ambicijama

UNSEEN Stiže treće izdanje malog festivala s velikim ambicijama

Festival Unseen je došao i do svog trećeg izdanja. Od 2. do 6. listopada ove godine na različitim lokacijama u Cavtatu, a od 12. – 16.10. u Dubrovniku odvijat će se program novog izdanja Unseena.

Kao i ranijih godina, središnje mjesto u programu zauzima selekcija filmova mladih autora pristiglih po javnom pozivu objavljenom proljetos koji će biti prikazani na tri različite vanjske (ne)kino lokacije u Cavtatu: dogs, moon river and Baudelaire, r. Marija Kovačina, Moongroom, r.Andrea Resner, Riba Ing. / Fish Ing., r.Marina Krištofić-Marinsky, Vječna sreća / Everlasting happiness, r. Marinela Salie, jabuka, tri dvopeka i jogurt / An apple, three toasts, a yoghurt, r. Anita Čeko, Bolji život Kena K. / A Better Life of Ken K., r.Martina Lončar, Vertigo, r.Martina Ištvan, Osmjeh / The Smile, r. Matea Kovač , DUPLO K / TWIN K, r. BARBARA RAAD/CONSTANCE CAMUS GOVOROFF, Odrasti u malo drvo / Grow into a small tree, r. Noemi Ribić.

Nastavlja se i praksa programske suradnje s drugim festivalima u Hrvatskoj i regiji što ove godine na Unseen dovodi zagrebački Subversive Film Festival i selekciju filmova iz njihovog ovogodišnjeg programa koju je odabrala kustosica Dina Pokrajac, suradnju s Filmskim mutacijama: festivalom nevidljivog filma i umjetničkom direktoricom Tanjom Vrvilo, te selekciju Vizualno antropološkog centra (VAC) koji organizira Školu vizualne antropologije te beogradskog festivala Vizantrop. Ugostit ćemo kurdskog umjetnika Serweta Cihangiroglu i bosansku umjetnicu s engleskom adresom Arminu Pilav koji će zajedno kroz hibridnu formu performansa, šetnje i izložbe predstaviti svoj rad.

Program počinje u srijedu 2.10. s tribinom na temu korištenja javnog prostora i prikazivanjem filma koji su odabrali berlinski aktivisti Mov(i)e Activism – festival koji održava programe u različitim europskim gradovima. U četvrtak kreće prikazivanje filmova selekcije žirija Unseena koji čine redateljica Katerina Duda, producentica Tna Gojić i scenarist i redatelj AZ Stolica, te odabranih filmova sa Subversive Film Festivala, dok će se u petak predstaviti Vizantrop i VAC. Subota se nastavlja s projekcijama selekcije žirija, te performansom „Šetnja, Projekcija, Izložba“. U petak i subotu planirana je i radionica za djecu i odrasle: Mapiranje Cavtata s kustosicama Helenom Puharom i Lucijom Vuković. Nedjeljom zaključujemo cavtatski program dugometražnim animiranim filmom Crvena kornjača.

– U dubrovački dio programa dovodimo umjetnicu Anu Kuzmanić koja će održati radionicu za srednjoškolce pod naslovom Etnografski muzej 2500.godine, predstavu Dr.Miserabillis Damira Bartola Indoša u suradnji s Art radionicom Lazareti, te izložbu video radova na temu Prošireni Mediteran koji će predstaviti kustosica i filmologinja Tanja Vrvilo Unseen se u tih nekoliko dana listopada trudi od Cavtata učiniti mjesto okupljanja mladih autora iz Jugoistočne Europe koji će onda kroz neformalno druženje i upoznavanje moći razgovarati o novim idejama i budućim filmskim projektima. U filmskom svijetu u kojem festivali niču svakodnevnog bez nekog konkretnog plana održivosti, opstanka i smisla za sredinu u kojoj se održavaju, Unseen ne želi biti jedan od festivala, nego jedna od stepenica na putu uspostavljanja ponovnog filmskog života u ovom kraju. Stvaranje uvjeta za revitalizaciju redovnog filmskog prikazivanja, postojećeg kino prostora a onda i moguće formiranja filmske zajednice i filmskog obrazovanja budućih generacija filmskih radnika misija je Unseena. Uz to što Unseen nastoji ponovno pokrenuti filmski život u Općini Konavle, taj mali festival u maloj sredini se nije libio otvarati i nešto veće teme kako selekcijom filmova u svom programu i razgovorima, tako i raspravama koje su bile dio festivalskog programa. Festival je, uostalom, i pokrenut s ciljem revitalizacije određenih lokacije u urbanitetu Cavtata i davanja drugačije namijene od postojeće koja je ovdje gotovo uvijek turistička. U skladu s tim, tema javnog prostora, a onda i prostora općenito (njegovih geografskih, političkih i kulturnih slojeva) je nit vodilja koju Unseen ne gubi ni treću godinu zaredom. Kroz diskurzivni program razgovarat će se o aktualnim projektima u ovoj sredini koji potencijalno narušavaju kvalitetu života građana i mogućnost korištenja zajedničkih resursa i javnog prostora – poručuju organizatori.

Unseen je jedan neambiciozan festival s visokim ambicijama: i dalje okupljati mlade filmske autore u Cavtatu i poticati njihov rad, filmskim jezikom kritički i angažirano govoriti o problemima razvoja i utjecaja različitih „razvojnih projekata“ na svakodnevnicu, te u konačnici festival i kino-prikazivanje proširiti na cijelu godinu, a ne samo par dana odvijanja festivala.

Detaljan program možete naći na web stranici ili na facebook stranici festivala.

Pročitajte još

FIGURICE JELENE FEREGJA Društvene igre prožete tradicijom i dječjim duhom

Nora Di Leo

NAKON FINALA Španja o Barberiću: ‘Kapa do poda, bio je gušt dijeliti podij s tobom’

Dulist

ZVIJEZDE PJEVAJU Igor Barberić i Ivana Kindl osvojili prvo mjesto, Mihovil Španja srca Hrvatske

Dulist