Grad

UNESCO SVJETSKA BAŠTINA Gradonačelnik Franković na jubilarnom simpoziju u Krakovu

blank

Na poziv Grada Krakova i u okviru obilježavanja 45. obljetnice upisa ovog poljskog grada na UNESCO-v popis svjetske baštine, dubrovački gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je danas na jubilarnom simpoziju koji je obuhvatio razmjenu iskustava o razvoju i suvremenoj revitalizaciji zaštićenih svjetskih odredišta.

Prvotno je uputio čestitke Gradu Krakovu na značajnoj obljetnici, nakon čega je okupljenima na panel raspravi koja se održala pod nazivom „Gradovi svjetske baštine – perspektive i iskustva UNESCO-ve liste” predstavio brojne pozitivne rezultate i aktivnosti koje se provode u sklopu strateške gradske inicijative “Respect the City”, zahvaljujući kojima se Dubrovnik profilirao kao predvodnik održivog turizma na Mediteranu. Istaknuo je kako su mjere i odluke do sada provedene imale za cilj staviti u središte visoku kvalitetu života stanovnika i osigurati potpuni doživljaj i najbolje iskustvo svih posjetitelja.

Osvrnuo se i na niz implementiranih Smart City rješenja koja Dubrovnik koristi za upravljanje destinacijom, kao što su Bus Web Shop, Dubrovnik Visitors, Du Pass, Smart parking, Car sharing i brojne druge. Izdvojio je činjenicu kako se gradska uprava okrenula boljoj koordinaciji brodova s kružnih putovanja u suradnji s krovnim međunarodnim udruženjem cruise industrije CLIA-om i uspostavi efikasnog prometnog sustava s prvenstvenom svrhom smanjenja gužvi i ekološki odgovornom upravljanju prometnim sustavom, priklonivši se time održivim postavkama kao temelju daljnjeg napretka i poštivanju svih odrednica iz Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“.

Uz gradonačelnika Frankovića, na panelu koji se održao upravo na Dan solidarnosti gradova svjetske baštine sudjelovali su zamjenik gradonačelnika Varšave Michał Olszewski, potpredsjednik Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC) i gradonačelnik Évore, jednog od kandidata za Europsku prijestolnicu kulture 2027., Carlos Pinto de Sá, koordinatorica Svjetske baštine Monika Göttler, član Gradskog vijeća Grada Beča Omar Al-Rawi član, savjetnica gradonačelnika Lavova Lilia Onyszczenko-Szwec i direktor Muzeja krakovske solane u Wieliczki, Jan Godłowski.

Pročitajte još

ELEKTROJUG DUBROVNIK Tko je bez struje u četvrtak i petak?

Dulist

PRITUŽBE NA DIREKTORA DOMOUPRAVE Gradonačelnik: Žale se jer moraju doći na posao! Mislio sam da se netko šali!

Dulist

POTPISAN UGOVOR Za godinu dana cestom Tamarić rasteretit će se Ulica Bartola Kašića

Dulist