Aktualno

Unatoč strogim pravilima, onečišćenje s cruisera i dalje ogroman problem

Unatoč strogim pravilima, onečišćenje s cruisera i dalje ogroman problem

U lipnju ove godine Europska federacija za prijevoz i okoliš objavila je studiju kojom je glavna svrha analizirati onečišćenje zraka uzrokovano putničkim brodovima u europski morima.

U studiji je u brojevima prikazano onečišćenje u 50 najzagađenijih europskih lučkih gradova u 2017. godini, među kojima je i Dubrovnik. Četrdeset crusiera, koliko ih je u 2017. uplovilo u Dubrovnik, a koji su na vezovima proveli 2,791 sati, ispustili su 6,344 kilograma sumporovog oksida te 140,259 kilograma dušikova oksida.

Usporedno s vozilima, kojih je iste godine registrirano 27,173, s druge je strane ispustila 331 kilogram sumporovog oksida te 100,174 kilograma dušikova oksida.

-Rezultati pokazuju da su luksuzni brodovi u vlasništvu Carnival Corporation & PLC u 2017. samo u europskim morima ispustili 10 puta više sumpornog oksida, nego 260 milijuna vozila u Europi. Španjolska, Italija, Grčka, Francuska i Norveška najviše su izložene. Među glavnim lukama najzagađenije su Barcelona, Palma Mallorca i Venecija – istaknuto je.

Analiza također otkriva da čak i u područjima kontrole emisije sumpora (SECAs), gdje je prisutan najstroži standard, onečišćenje zraka s brodova za krstarenje i dalje izaziva veliku zabrinutost. U Danskoj, na primjer, čije su obale u cijelosti u okviru SECA-e, brodovi za kružna putovanja emitiraju 18 puta više
sumporovog oksida u 2017. godini od 2,5 milijuna vozila.

-Ovo je odraz učinkovitosti direktive o kvaliteti goriva u cestovnom prometu i neuspjeh u provedbi
ekvivalentne standarde za industriju brodova. Brodovi će i dalje ispuštati više sumporovog oksida u usporedbi s vozilima čak i nakon uvođenja globalnog ograničenja emisije sumpora 2020. godine – poručili su.

Sve podatke možete provjeriti ovdje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist