Kultura

UMJETNIČKA GALERIJA Promocija autobiografske knjige umjetnice Vlaste Delimar

umjetnicka galerija7441

Promocija autobiografske knjige „Voćarska 5“ umjetnice Vlaste Delimar i projekcija filma Diptih: iz ljubavi u ljubav održat će se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u srijedu, 8. svibnja u 20 sati. O knjizi će govoriti autorica Vlasta Delimar i urednica knjige Martina Munivrana, muzejska savjetnica Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba.

Knjiga „Voćarska 5“ (MSU, Zagreb, 2023.) kolažnog je karaktera, oblikovana kao autobiografska priča i mozaičan uvid u popularnu kulturu i umjetničku praksu osamdesetih godina. Film “Diptih, iz ljubavi u ljubav” završnica je autoričinog velikog projekta „40 godina art ljubavi Vlaste Delimar“.

Program se održava u sklopu izložbe „Vidljive” koja se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik može posjetiti do 26. svibnja 2024.

-Ukoliko se u proteklih 40tak godina Vlastin umjetnički rad realizirao u mediju performansa odnosno utjelovio kroz bezbroj fotografija, kolaža, filmova i kazališnih predstava, ovom knjigom umjetnica se dokazuje i kao talentirana spisateljica. Pisan beskompromisno, u prvom licu i s puno detalja, tekst se čita u jednom dahu. Vraćajući nas narativno u utopijsko okruženje vrta i kuće na zagrebačkom Medveščaku koju je 80tih dijelila s umjetnikom Željkom Jermanom, Vlastica ne pripovijeda samo svoju umjetničku genezu, već daje jasan uvid u živote i duhovna gibanja ključnih aktera onodobne progresivne jugoslavenske kulturne scene. Kao svojevrsni performans sjećanja izveden u formatu pisma, „Voćarska“ evocira prošlost kroz estetske teksture boja, mirisa, okusa i dodira. Riječ je o dragocjenom svjedočanstvu, autopoetsko-hedonističkoj posveti mrtvim prijateljima i ljubavnicima, čije se sjene nježno insceniraju u bjelini između rečenica – zapisao je dr.sc. Andrej Mirčev.

Pročitajte još

VEČERAS U SALOČI OD ZRCALA 18. Revija kratkog filma ‘Ispod tepiha’

Dulist

[FOTO] BIBLIOTERAPIJA Susret pjesnikinje Monike Herceg i dubrovačkih srednjoškolaca

Dulist

[FOTO] BIBLIOTERAPIJA Susret pjesnikinje Monike Herceg i dubrovačkih srednjoškolaca

Dulist