Hrvatska

Umjesto kvota za zapošljavanje stranaca uvodi se test tržišta rada!

Umjesto kvota za zapošljavanje stranaca uvodi se test tržišta rada!

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnio je na danas održanoj sjednici Vlade novi model zapošljavanja stranaca. Naime, područje ulaska, boravka i rada stranaca u Republici Hrvatskoj trenutno je uređeno važećim Zakonom o strancima koji se primjenjuje od 1. siječnja 2012. godine. Na državljane država članica Europskog gospodarskog prostora i članove njihovih obitelji od 18. srpnja 2019. godine primjenjuje se Zakon o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

-Najveća razlika ovog Prijedloga Zakona u odnosu na važeći Zakon je propisivanje novog modela zapošljavanja stranaca. Njime se propisuje da Vlada Republike Hrvatske više ne donosi Odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca, već su poslodavci u obvezi prije podnošenja zahtjeva za dozvolu za boravak i rad stranaca prethodno zatražiti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provedbu testa tržišta rada – istaknuo je ministar Božinović.

Ako se utvrdi da nema nezaposlenih osoba u Republici Hrvatskoj koje ispunjavaju zahtjeve poslodavaca, poslodavci trebaju podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad Ministarstvu unutarnjih poslova, koje će po službenoj dužnosti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zatražiti mišljenje za zapošljavanjem konkretnog stranca kod hrvatskog poslodavca. Postupak izdavanja dozvola za boravak i rad, uključujući provedbu testa tržišta rada, pred nadležnim tijelima može trajati najviše 30 dana.

Prijedlog zakona propisuje iznimke od provedbe testa tržišta rada vezano uz deficitarna zanimanja, primjerice tesari, zidari, konobari, mesari te u slučaju sezonskog rada do 90 dana u poljoprivredi, šumarstvu, ugostiteljstvu i turizmu. Odluku o zanimanjima za koje poslodavac nije dužan zatražiti provedbu testa tržišta rada, Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je dužno donijeti u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Izvor: Vlada RH

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist