AktualnoGrad

ULAGANJE U OTOKE Za našu županiju osigurano 28 milijuna eura

otocno vijece

Vlada Republike Hrvatske kroz novi program iz EU fondova – Integrirani teritorijalni program (ITP) za otoke snažno podupire teritorijalni pristup te je jedinicama lokalne samouprave omogućila određivanje prioriteta. Ovaj program ukupno vrijedan 150 milijuna eura predstavlja dosad najveći ciklus ulaganja u otoke. Za područje naše županije osigurano je oko 28 milijuna eura, a Grad Dubrovnik je u sklopu istog odredio tri strateška i prioritetna projekta – Uređenje parka i dječjeg igrališta u Suđurđu, Obnova i revitalizacija parka Mayneri na Lopudu i Obnova i opremanje infrastrukture za djelovanje pružatelja usluga u zajednici, također na Lopudu.

Nakon što je Grad Dubrovnik samo u prethodnoj godini uložio preko 250 tisuća eura za povećanje kvalitete života stanovnika Elafita, a osim ulaganja Vodovoda Dubrovnik u izgradnju sustava odvodnje na Lopudu i Suđurđu uz korištenje bespovratnih sredstava, izgradnja dječjeg igrališta u Suđurđu također je sufinancirana bespovratnim sredstvima u sklopu Programa razvoj otoka u 2023.

Na sastanku Otočnog vijeća u Zadru sudjelovao je i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u ulozi člana ovog savjetodavnog tijela Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Sastanku je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u radu Otočnog vijeća sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Banner 300x250 DU 1

Novim ITP programom, a kojim Hrvatska na razini Europe predstavlja kao primjer dobre prakse, osigurat će se nastavak ulaganja u razvoj otoka.

Otočnim vijećem koje je savjetodavno tijelo predsjeda ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a čini ga 46 članova – predstavnika jedinica lokalne samouprave, područne uprave, gospodarstvenika i znanstvene zajednice.

Foto: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist