AktualnoGrad

ULAGANJE U OTOKE Za našu županiju osigurano 28 milijuna eura

otocno vijece

Vlada Republike Hrvatske kroz novi program iz EU fondova – Integrirani teritorijalni program (ITP) za otoke snažno podupire teritorijalni pristup te je jedinicama lokalne samouprave omogućila određivanje prioriteta. Ovaj program ukupno vrijedan 150 milijuna eura predstavlja dosad najveći ciklus ulaganja u otoke. Za područje naše županije osigurano je oko 28 milijuna eura, a Grad Dubrovnik je u sklopu istog odredio tri strateška i prioritetna projekta – Uređenje parka i dječjeg igrališta u Suđurđu, Obnova i revitalizacija parka Mayneri na Lopudu i Obnova i opremanje infrastrukture za djelovanje pružatelja usluga u zajednici, također na Lopudu.

Nakon što je Grad Dubrovnik samo u prethodnoj godini uložio preko 250 tisuća eura za povećanje kvalitete života stanovnika Elafita, a osim ulaganja Vodovoda Dubrovnik u izgradnju sustava odvodnje na Lopudu i Suđurđu uz korištenje bespovratnih sredstava, izgradnja dječjeg igrališta u Suđurđu također je sufinancirana bespovratnim sredstvima u sklopu Programa razvoj otoka u 2023.

Na sastanku Otočnog vijeća u Zadru sudjelovao je i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u ulozi člana ovog savjetodavnog tijela Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Sastanku je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u radu Otočnog vijeća sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Novim ITP programom, a kojim Hrvatska na razini Europe predstavlja kao primjer dobre prakse, osigurat će se nastavak ulaganja u razvoj otoka.

Otočnim vijećem koje je savjetodavno tijelo predsjeda ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a čini ga 46 članova – predstavnika jedinica lokalne samouprave, područne uprave, gospodarstvenika i znanstvene zajednice.

Foto: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist